ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Момин проход

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - гр. Момин проход

Момин проход е град в Западна България. Той се намира в община Костенец, област София.

Отстои на 73 км западно от гр. София, на 4 км северно от гр. Костенец, на 83 км в източна посока от Пловдив.

Доскоро градът е влизал в територията на град Костенец. Обявен е  за град на 21 септември 2006.

Населението наброява около 1700 души.

Разположен е на 530 м над морското равнище, в тясното дефиле на река Блатешница, в живописна местност в югозападните разклонения на планината Средна гора.
Климатът е умерено континентален. Лятото е сравнително топло, а зимата не много студена. Пролетта настъпва към средата на март, а топлата и слънчева есен продължава до средата на ноември. 
През територията на населеното място протича река Мъти вир, приток на Марица.
Момин проход известен с деветте си минерални извора, с температура на водата 56°С.
Градът е с добре изградена инфраструктура. Има покритие на всички мобилни оператори, автоматична телефонна централа, кабелна телевизия и интернет.
Работят две учебни заведения - Основно Болнично Училище "Д-р Петър Берон", Основно Училище "Христо Смирненски", санаториум, общопрактикуващ лекар и магазини.
Има удобни транспортни връзки с населените места в общината, а от там и с цялата страна. Намира се на железопътната линия и шосейна магистрала между София и Пловдив. Пътнически влакове обслужват дестинацията. Автобусите от гр. Костенец до гр. Момин проход се движат на всеки половин час.

Туризъм

В Момин проход има девет минерални извора, с радиоактивност, втора в България след Нареченски бани,  трета в Европа и 25-та в света.  Освен две балнеолечебници, инхалаториум, питейни хидротермални източници, спортно-профилактични терени, в курорта функционират курортна поликлиника със специализирани лекарски и други диагностично лечебни кабинети и сектори, има и пансионати, както и добре уредени частни квартири. Тук се лекуват редица заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата, храносмилателната, нервната система.
В околностите на града има възможности не само за балнеолечебен, но и за екотуризъм. Наблизо е природният резерват "Ибър", в който могат да се видят редки растителни видове – рилска иглика, алпийска роза, трансилванска камбанка. Над 50 вида птици, някои от които са записани в Червената книга – Скален орел и Голям ястреб, обитават резервата.
Близкото курортно селище Вили Костенец е отправна точка за туристическите маршрути към хижите “Гургулица” и “Белмекен”, към връх Мусала, Мальовица, Заврачица, към Маричините езера.
Интерес за туристите представлява е езерото на Вили Костенец, което заедно с допълнително изградените басейни предоставя възможност за риболов и отдих. На брега на езерото функционира ресторант.
В центъра на курорта се намира Костенският водопад с височина на пада на водата около 10 м.

Източник: http://www.bgglobe.net/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: