ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Малко Търново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - гр. Малко Търново

Малко Търново се намира в Югоизточна България, третият по големина град в област Бургас. Разположен е в сърцето на Странджа планина и изцяло попада на територията на Природен парк „Странджа”. Граничи с общините Средец, Созопол, Приморско и Царево, на юг с Република Турция през ГКПП Малко Търново.

През общината преминава международен път, който е и най-краткият, свързващ страните от Европа с тези от Близкия Изток. Град Малко Търново отстои на 76 км от областния център град Бургас - четвъртият по големина град в България, важен и перспективен транспортен център. Населението на града наброява 2 951 жители. Малко Търново се намира на 56 км от Царево, 60 км от архитектурно-исторически резерват Созопол, 9 км от граничния пункт и митница, 45 км от Къркларели (Турция) и 470 км от столицата София.

Климат

Специфичният климат на област Малко Търново се формира под влиянието на Черно и Средиземно море- характеризира се със сравнително мека зима и продължително и горещо лято.
Югоизточната част на Странджа е най-слънчевото място в България (57 кал/кв.см). През сезона (април – октомври) Странджа има най-голям брой слънчеви дни в България.

 

Транспорт

Главни транспортни артерии към Малко Търново са:

  • Главен път: Бургас - разклон "Пода" - с. Маринка - с. Крушевец - местност "Босна" - с. Звездец - Малко Търново;
  • Бургас - Царево – с. Българи – с. Граматиково – Малко Търново
  • Харманли – Тополовград – Елхово – Болярово – Тагаревско харче – с. Варовник – м. Босна – с. Звездец – Малко Търново

Редовни автобусни линии към града се извършват от Бургас и Царево. От Малко Търново се достига и до съседна Турция, като мегаполиса Истанбул е само на 290 км от границата.

Икономика:


В околностите на града се добива качествен мрамор. Тъй като Малко Търново е разположено в котловина с климат, благоприятстващ лечението на белодробни заболявания, то е посещавано кътче от много хора.

Туризъм

Разположена в сърцето на Странджа планина, върху по-голямата част от територията на едноименния природен парк, община Малко Търново е наследник на многовечната връзка между планината и морето.
Съвременният облик на общината, събрала в себе си хилядолетната история на Европа – от траките до християнството, я оформя като един от привлекателните туристически центрове в България. Тук духът на миналото е пренесен през времето.

В самото Малко Търново са забележителни двадесетте оригинални старинни къщи. Неповторимата атмосфера на Малко Търново създават двете църкви – католическа и православна, историческият музей, разположен в сградите на три типични възрожденски къщи от средата на ХІХ век, разходките до тракийски гробници от римската епоха в околностите на града, и не на последно място изворът в центъра, станал символ на Малко Търново – Големият врис. За него местните хора казват, че ако момиче или момче от друг град пият вода, ще се оженят в Малко Търново.

Най-популярна е местността "Петрова нива", известна със събора на тракийците всяка година. "Мишкова нива" пък е любимо място на археолозите, а в "Пропада" им амогилен некропол. В "Каменска бърчина" пък има тракийско светилище, а в Индипасха скално оброчище.

Източници: www.strandja.bg, www.malkotarnovo.org и www.malkotarnovo.yes.bg
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: