ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Гр. Мартен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - гр. Мартен

Гр. Мартен се намира в Северна България, по поречието на река Дунав. Той е част от община Русе, Област Русе.

Обявен е за град през 2006 г. Населението наброява около 3700 души.
Намира се на около 6 км от Дунав мост, на 14 км от гр. Русе, на 75 км от гр. Разград, на 86 км от гр. Свищов, на 110 км от гр. Търговище и на 205 км от гр. Варна. Градът е на 20 м надморска височина.

Природа

Районът се характеризира с умереноконтинентален климат. Лятото е сухо и горещо. Климатичните условия, съчетани с равнинно-хълмистия релеф създават условия за развитие на селското стопанство и отглеждането на зърнени култури.

Инфраструктура

Мартен е с добра инфраструктура - електрифициран и водоснабден. В момента текат дейности по проекта за изграждането на канализация и пречиствателна станция за отпадни води на територията на града.
Транспорт - градът се явява важен национален транспортен комуникационен и търговски възел. На територията на областта се пресичат два от европейските транспортни коридори - № 7 и № 9, които осигуряват връзката между районите на Балтийско и Северно море, от една страна и Средиземно и Черно море от друга. Добри транспортни връзки с населените места в областта.
В града има двама общопрактикуващи лекари и двама зъболекари, аптека, основно училище, целодневна детска градина, читалище.

Културни и природни забележителности

Интерес за посетителите на града представляват антична крепост "Тегра" (Мартенско кале) - намира се на 2.3 км североизточно от гр. Мартен, църква "Свети Георги", построена през 1896 г. В местността "Ямата" се намира може би единственият в България метеоритен кратер.
Крайбрежието на река Дунав е прекрасно място за разходка. В непосредствена близост е гр. Русе, известен като малката Виена, заради запазената си старинна архитектура от началото на XX в. От тези години са останали около 200 сгради, с пищни украси и елегантен архитектурен силует.


Източници: http://bg.wikipedia.org http://bg.guide-bulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: