ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Гр. Пещера

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - гр. Пещера

Местоположение

Пещера е град в Южна България . Той се намира в Област Пазарджик и е в близост до градовете Батак и Брацигово. Градът е трети по големина в областта след Пазарджик и Велинград и е административен център на Община Пещера.
Град Пещера (н.в. 450 м) се намира в предпланината, на границата с Горно-тракийската низина, на 20 км. от Пазарджик, 40 км от Пловдив и на 125 км от София. На 1 км от града в североизточна посока се отделя пътят за областния център, чрез който се осъществява пряка транспортна връзка със селищата от общината - с. Радилово и с. Капитан Димитриево.

История

Град Пещера е селище с твърде стара и интересна история. Откритите находки дават основание на изследователите да заключат, че през бронзовата епоха пещерите Снежанка и Юбилейна са били обитаеми. В продължение на хилядолетия този край е обитаван от тракийското племе беси, изпитало влиянието на римляни и византийци.
Няколко са предположенията за името на град Пещера, но надделява това от пещерите в околностите. Най-ранният писмен документ за съществуването на селището под името "Пещера" е от 1479 година. По това време Пещера е част от тимара на някой си Мустафа заедно с още 41 селища.
Първото светско българско училище в Пещера е създадено през 1848 г., а читалището "Надежда" - през 1873 г. Изтъкнат възрожденски учител е Спас Зафиров - учител на Иван Вазов, Христо Ботев и Васил Левски, баща на българския генерал Атила Зафиров.
През 1880 г., при първото официално преброяване на града след Освобождението, той има 758 къщи и 3871 жители. 5 години по-късно населението на града е 4704 души, а къщите - 876.

 

 

Икономика

Икономиката на град Пещера се гради на няколкото индустриални завода, които се намират на територията на града:

  • Биовет Пещера - завод за антибиотици и лекарства
  • Винпром Пещера - завод за алкохолни напитки
  • Comyp - завод за обувки

 

Забележителности

 

Градът е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.
Пещера Снежанка се намира в Баташката планина, Западните Родопи. Пещерата е наречена подземен дворец и е една от седемте най-големи благоустроени пещери в България. Кръстникът е проф. Алекси Петров от БАН, дал името и на основание фигурите напомнящи вълшебната приказка и снежнобяла красота на залите. Дължината и е 220 м и заема площ 3130 кв.м. и има над 600 000 сталактити. Намира се на 5 км. югозападно от гр. Пещера в местността Лилова скала на левия бряг на Новомахаленска река, на 380 м. над речното легло. Има няколко чудно красиви зали: Зала на гълъбите, Зала на китайските фенери, Голямата зала, Каменната гора. Включена е в 100 -те национални туристически обекти на страната. По своята пищност и красота в туристическата анкета е поставена сред 4-те чудесни български пещери - Магурата, Леденика и Съева дупка. През 1979 г. пещера Снежанка е обявена за природна забележителност и годишно се посещава от около 10 000 души.
Пещера Юбилейна се намира на 600 м. надморска височина. Дължината ѝ е около 1000 м. Открита е на 12 февруари 1974 г. Веднага е затворена с врата и е запазена. Има разнообразни образувания. Няма пещерна форма на подземния карст, която да липсва в тази пещера.
Летовище "Св. Константин" е на 16 км от града, известно със своя мек климат и красива природа. Построените там ски-влекове създават условия за развитие на зимните спортове, а близкият язовир "Батак" - за летен плаж и риболов. Възобновено е провеждането на ежегоден събор на летовище "Св. Константин" в последната събота на месец юли. Събира хора от цяла България.
Резерват "Купена" се намира на 3 км южно от Пещера, богат на застрашени от изчезване растителни и животински видове. Последните години самият резерват е застрашен от безнаказаната гавра с природата от страна на дървената мафия в града.
Исторически музей  - експозицията е разположена в 5 зали. Притежава богата колекцияот над 8 000 експоната, разкриващи живота на територията на общината от периода на неолита. През последните години особено внимание се обръща на археологията в раздел „Праистория“. Находки от този период участват в национални и международни изложби.
Църквата "Св. Димитьр" е един от малкото запазени паметници от епохата на Възраждането в България. Строена е в периода 1825 - 1831 г. Тя е трикорабна, кръстокуполна с притвор и галерия. Техниката и технологическият подход при строежа и е аналогичен на подходите при строежа на най-големите и репрезентативни култови сгради от 19 век. Иконостасът е резбован през 1910 година, но иконите са от 19 век. Особено ценни със своите иконописни достойнства са иконите: "Богородица Одигитрия", определена като изпълнена през 17-18 век, "Велик архангелски събор" - датирана от 1830 година, "Св. Димитър" - датирана от 19 век. Оригинални са и стенописните изображения в интериора на храма.

Източник: интернет страница Wikipedia.org; официален сайт на област Пазарджик

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: