ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Ветрен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - гр. Ветрен

Град Ветрен се намира в Централна-Южна България, част от община Септември, област Пазарджик.

Отстои на 27 км западно от областния център град Пазарджик , на 12 км северно от общинския център град Септември и на 100 км на източно от София. Ветрен е разположен на прохода Траянови врата- Паланка.

Постоянно живущите в градчето са около 3518 души.

Ветрен  попада в преходно-континенталната климатична област, която се отличава с хладна пролет и горещо лято. Зимата се характеризира с мек климат, пролетта настъпва рано, есента е топла и продължителна.

Инфраструктурата е добре устроена и включва павирани и частично асфалтирани улици, канализация и водоснабдителна мрежа в процес на изграждане, електрификация, телефони, покритие на мобилните оператори.

На около 12 км южно от града минава Автомагистрала „Тракия”.

Има редовен целоседмичен градски транспорт до и от гр. Септември, който е основен транспортен възел в района. В съботните и неделни дни от там до Ветрен автобусите пътуват 2 пъти в деня.

В селото има основно училище, читалище, целодневна детска градина,пощенска станция, спортни клубове и самодейни състави, както и заведения за хранене и търговски обекти.

Общо практикуващ лекар и двама стоматолози обслужват населението на гр. Ветрен.

 

Туристически и културни забележителности


В землището на град Ветрен има около 65 обекта с останки от древни култури. През 1900 година е открито съкровище от сребърни монети. То съдържа над 200 талера на Мария Терезия. Само преди няколко години при разкопки отново бе открита старинна делва, пълна със сребърни монети.

Северозападно от град Ветрен се намират развалини от средновековна крепост. В миналото тук се е намирало село, което се е казвало Паланка и  което днес е заличено.

В град Ветрен има изложбена зала, в която често се представя творчеството на различни артисти, а изложбите се посещават с голям интерес.

Ветрен е едно красиво и спокойно място с чист и лечебен въздух.

 

Източници: http://www.septemvri.org; http://uchilishta.guide-bulgaria.com
Снимки: Internet

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: