ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Вършец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - гр. Вършец

ЗА ВЪРШЕЦ

Град Вършец (население 7510 жители) е разположен в подножието на гористите северни склонове на Стара планина на 380м надморска височина, сред неголяма долина по поречието на река Ботуня. Намира се на 92 км северно от София и 30 км южно от областния център Монтана.
Геоложкото и географското му разположение го определят като климатичен курорт, съхраняващ неизчерпаемо количество топла минерална вода. Той е един от най-старите курортни селища в Северна България. Известен е с лечебните си минерални извори, красивата природа, обширния и добре поддържан парк и мекия климат, създаващ благоприятни условия за провеждането на ефективно балнео-климатолечение и профилактика. Есента е топла и дълга, лятото прохладно, а зимата сравнително мека. Градът е административен център.
Вършец разполага с отлична курортна база. Има 2 балнеологични лечебници, питеен павилион, поликлиника със специализирани диагностични и физиотерапевтични кабинети, многобройни почивни домове, хотели и пансиони, теренни пътеки и спортно профилактични терени, терени за климатолечение и профилактика и др. Има и добре уредени частни квартири.

 
ИСТОРИЯ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Историята на Вършец започва далеч в миналото. Археологическите находки показват, че Вършечката котловина е била обиталище на първобитни хора, на траките, че е преживяла римската и византийската епоха, идването и отсядането на славяните, които дават и името на Вършец, както и времето на българските царства и 2 многовековни робства. Името на Вършец се споменава в турски документ от 1576г. Старото селище е било разположено на Луканица и постепенно е слизал към реката.
Останки от римски крепости се виждат при квартала на Вършец - Заножене. При изкопаване основите на римска баня са открити оловна тръба, малки керамични шестоъгълни плочки, римски монети.
Интерес в града представляват храмът “Св. Георги”, т.нар. “Слънчева градина” и художествената галерия.

 
МИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ НА ВЪРШЕЦ

Намерените останки от римски балнеологични съоръжения и предмети в град Вършец свидетелстват за използването на лековитите минерални води още от Древността.
Минералните води бликат от няколко извора. Температурата им е 36,4С до 38С и с общ дебит 15 л/сек. Водата от всички минерални извори е със слаба минерализация, бистра и с приятни питейно-вкусови качества. Подходяща е за вътрешно приемане, за инхалации, за напояване.
Водата се прилага за лечение на:
- Функционални болести на централната нервна система
- Сърдечно-съдови заболявания
- Ендокринно-обменни заболявания
- Стомашно-чревни заболявания
- Чернодробни заболявания
- Болести на периферната нервна система
- Подходяща е и за обща профилактика, укрепване и закаляване на организма, физическа и психическа преумора и др.

 
ОКОЛНОСТИ

В околностите на Вършец има интересни забележителности и местности за отдих и туризъм. Най-близкото и лесно-достъпно място е Водопадът – на около 3 км. Към местността Бялата вода водят 2 пътя – за пешеходци и асфалтиран.
Местността Зелени дел, над кв. Заножене е предпочитан за излет на палатка. Там ежегодно се провежда фолклорно надпяване.
За любителите на планинския туризъм интерес представлява връх Тодорини кукли – една от най-високите точки в Стара планина. На 12 км на югозапад се намира Клисурският манастир.
7 км северозападно от града има Палеонтологично находище на късноплиоценска фауна и флора. Останки от римски крепости са открити при селата Черкаски и Долно Озирово в околностите на Вършец. Останки от старо село има и в местността Селището.
На около 30 км на югоизток е Природния парк “Врачански Балкан”. Отново на около 30 км на изток от Вършец е разположен град Враца, в чиито околности са пещерата Леденика, резервата Змеюви дупка, Врачански карст и многобройни хижи. Берковица се намира на 16 км в северозападна посока.

Източници: bg.wikipedia.org и www.varshets.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: