ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Гр. Джебел

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - гр. Джебел

Джебел е град в Централната част на Южна България. Той е административен център на община Джебел, област Кърджали.

Градът отстои на 21 км южно от гр. Кърджали, на 15 км югозападно от гр. Момчилград, на 28 км югоизточно от гр. Ардино, на 28 км северно от с. Кирково и на 33 км североизточно от гр. Златоград.

Населението е приблизително 3 280 души.

Градът се намира в планински район, в подножието на Източните Родопи, на надморска височина от 330 м. Релефът е с подчертан хълмисто-ридов характер. Климатът е преходно-средиземноморски, със сравнително мека зима и горещо лято. Средната зимна температура е около 0 С, а лятната – 24 С.

Инфраструктура

Градът е с отлична инфраструктура. Има водоснабдяване, електропреносна, канализационна и телефонна мрежа.

В близост до гр. Джебел преминава транспортен коридор № 9 (Хелзинки - Москва/Псков - Букурещ - Русе - Димитровград – Александруполис).

Местоположението между двата ГКПП - "Рудозем-Ксанти" и бъдещия "Маказа" ще превърне централната част на територията на района във важен транзитен коридор за преминаване съответно от ГКПП "Рудозем-Ксанти" към Кърджали и Черноморието, и от "Маказа" към Смолян и вътрешността на Родопите.

В града функционират общинска администрация, полицейско управление, пощенска служба, няколко общопрактикуващи лекари и стоматолози, средно-образователно училище, професионална гимназия, читалище, детски градини, църква, джамия, стадион, басейн, фитнес център и др.

Туризъм

В района на гр. Джебел са съхранени многобройни следи от времето на траките и римското владичество. Има многочислени тракийски светилища, скални гробници, крепости, следи от римски път към прохода Маказа и др.

Защитени територии са:

Резерват "Чамлъка" - това е най-малкият от четирите резервата, разположени в Източните Родопи. Площта му е 30 дка. Разположен е в землището на с. Воденичарско (8 км от гр. Джебел) и е в близост до природния феномен "Счупената планина".

Природна забележителност "Калето" - скални образувания върху площ от 22.40 ха в землището на с. Устрен (10 км от гр. Джебел). Там се намира и средновековната крепост "Устра".

Средновековна крепост "Устра" е една от най-запазените крепости в Родопите. Тя е археологически паметник с национално значение. Крепостта е строена през Средновековието и през своето съществуване е била под властта предимно на Византийската империя. Устра е построена през 10 век, за да бъде охраняван минаващият от там търговски път. Крепостта е интересен археологически паметник, разположен в живописна и уникална природна среда.

Източници: www.dzhebelbg.com
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: