ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Банско

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - гр. Банско

Банско е един от най-популярните курорти в България. Намира се в община Банско, област Благоевград

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ


Банско се намира на 161 км южно от София, 59 км югоизточно от Благоевград и 6 км южно от Разлог като до града има отлично изградена транспортна инфраструктура.

Има редовни автобусни линии до София, Благоевград, Гоце Делчев и Разлог. Централната автогара е голяма и модерна, разположена е в източния край на града.

ИСТОРИЯ


Днешният административен център на община Банско е разположен на мястото на селище, обитавано последователно от траки, римляни, византийци и славяни. Останките от антични крепости, тракийски надгробни могили, средновековни поселения, оброчища, църкви и параклиси в землището на града свидетелстват за няколко исторически епохи.

През Възраждането Банско се обособява като значителен търговски и занаятчийски център. Замогват се големи родове, които пренасят културата на посещаваните страни в родината. Съприкосновението с богатата европейска култура оказва изключително плодотворно влияние върху духовния напредък на града. Подобрява се битът на хората, строят се здрави двукатни каменни къщи крепости с високи зидове и тежки масивни порти, с дълги стрехи от черна мура. Този архитектурен стил достига пълен разцвет през Възраждането.

Най-ранните къщи - Хадживълчовата, Хаджирусковата и Веляновата, са защитени с вътрешни скривалища (скриовници) и бойници.

ТУРИЗЪМ

Малкият, запазил автентичната си Възрожденска архитектура и атмосфера град, е сгушен в подножието на североизточната част на Пирин планина, в крайната югозападна част на България на 925 м надморска височина, в близост до река Места, под най–високият и най–красивият карст на планината. И през зимата, когато курортът е активен ски център и през лятото, когато предлага възможности за спокойна почивка сред природата, Банско е еднакво атрактивен.

През него годишно преминават над 130 000 туристи, в т.ч. значителен брой чужденци /англичани, холандци, руснаци, американци и др./. Той е и любимо място на столичани за почивка и развлечения през уикенда. В града живеят около 10 200 души, като по време на туристическия сезон населението му значително се увеличава.

Всяка година на неговата територия се изграждат нови хотели и къщи, всички издържани в традиционен за района стар възрожденски стил, но притежаващи всички съвременни удобства, необходими на съвременния туризъм. В последните години Банско заема водещо място сред зимните ски курорти в България. Курортът има ски-писти, лифтове и влекове, възможности за каране на сноуборд, или вземане на ски курсове. Пистите са обезопасени и отлично поддържани. Планинският характер на Банско позволява задържане на снежната покривка от декември до април.

АРХИТЕКТУРА И КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО


Банско не е само зимен курорт. Той е и градът, в който новото и старото съжителстват заедно – модерният център преминава в калдъръмени улички с типичните балкански каменни къщи, с дървен чардаци, закътани зад високи двойни порти. Голяма част от тези къщи сега са превърнати в ресторанти издържани в традиционен стил и съхранили традициите на местната кухня.

В града има около 150 паметници на културата, исторически места, музеи на традиционното местно изкуство, църкви. Сред тях по-известни са архитектурният шедьовър - църквата "Св. Троица" с часовниковата кула-камбанария и църквата "Успение Богородично". Интерес представлява и архитектурно-строителния и исторически паметник на културата - къщата-музей на Неофит Рилски. Роден през 1793 год., той е патриарха на новобългарското образование и просвета. Великолепна експозиция представя родната къща на поета Никола Вапцаров, превърната в къща – музей.

Градът ежегодно е домакин на различни културни изяви, сред които най-известен е международният летен Джаз-фестивал с участието на популярни изпълнители от страната и чужбина. През хубавите августовски вечери на откритата сцена под купола на пиринското небе се лее джазова музика. Цяла неделя, хиляди фенове и гости от цялата страна се наслаждават на любими мелодии и мирис на бор и цветя, носен от планинския бриз.

ПРИРОДА


Най–внушителна сред околностите на курорта е Пирин планина. Националният парк Пирин е богат със своите езера, водопади, пещери, вековни дървета и исторически места. В местностите Чалин валог, Тодорова орница, Демянишка поляна, Шилигарника, както и в хижите Вихрен, Демяница, Бъндерица, Гоце Делчев, Безбог се намират прекрасни условия за летен и зимен туризъм и отдих. Там също има отлично изградено ски оборудване, снабдено с най-модерни ски-лифтове и влекове.

На около 6 км южно от Банско се намират топлите минерални басейни на с. Добринище. Те са притегателна точка за желаещите да опитат нещо друго освен ските и разходката сред природата. В басейните на открито, пълни с извиращата от земята гореща минерална вода, още веднъж посетителят може да се докосне до уникалната природа на планината.  В селото има 17 изворни чешми с температура от 30 до 43 градуса.

Ски курорт


Банско е курорт № 1 сред зимните курорти в България. Комплексът разполага с най-модерната ски база. Отличава с отличната си снежна покривка и най-дългия ски сезон (от 15 декември до 15 май). Курортът е в непрекъснат процес на облагородяване и обновяване. Построени са множество нови хотели ски съоръжения, а срещу кабинковия лифт „Гондолата” е издигнато ново курортно селище с луксозни хотели и ваканционни апартаменти.

Банско се намира на 925 м над морското равнище, а ски зоната е на 2000 – 2600 м. Пирин е с преобладаващ алпийски релеф и най-високия връх е вр. Вихрен – 2914 м. Ски пистите са разположени в два основни ски центъра – „Чалин валог” и „Шилигарника” (1700 – 2500 м). Те са на приблизително 10 км над града на северния склон на Пирин и са лесно достъпни, около 25 минути с новия лифт „Гондолата”, който започва от Банско. Общата дължина на маркираните писти е 65 км .

Курортът разполага с писти за слалом и гигантски слалом, както и писта за крос - кънтри с дължина 5 км. На 2 км от града има 3-километрова писта за ски бягане. Любителите на сноуборда могат да изпитат удоволствието, което предоставя първия на Балканите сноуборд парк, който събира хора от целия свят, водени от страстта към екстремните преживявания. Всеки ден скиори и сноубордисти могат да участват в състезанията на новата писта на „Шилигарника”.

Добринище

Добринище е втора възможонст за ски в района. След построяването на лифта, който свързва селото с хижа „Безбог”, Добринище стана вторият по значение зимен курорт в Пирин. Курорта предлага добри условия както за напреднали, така и за начинаещи. Общата дължина на пистите в района е 7 км.  В района има също и ски павилион, ски училище за деца и начинаещи, а също и за напреднали. Новият проектът "Добринище ски" предвижда да бъдат изградени ски писти и съоръжения, като общата дължина на трасетата ще е 40 км. Базата за настаняване ще бъде с капацитет 10 хил. туристи. Общата разгъната застроена площ ще е около 300 хил. кв.м. Проектът предвижда още да се построи модерна база за балнеоложки процедури.

"Кулиното"

Кулиното е нов развиващ се ски-курорт в района на Банско и Разлог в сърцето на едноименната местност. Дължината й в момента е 1300 метра, което предлага условия за ски и всички зимни спортове. Разполага с влек "Помагалски", както и с детски влек, с помощта на който се стига до началото на детската писта. Предвижда се  изграждането на ски и голф комплекс в местността “Кулиното”. Предвидената ски зона ще включва 20 модерни съоръжения с дължина на лифтовете 19,4 км, обслужващи 58,5 км ски писти, както и прилежащите им хотелски и търговски комплекси.

 

Източник:  http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: