ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Пирдоп

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - гр. Пирдоп

Пирдоп е град в Област София и е административен център на община Пирдоп.

местоположение

Градът е разположен в Пирдопската котловина, почти в географския център на България. Мекия здравословен климат го прави желано място за туристи и летовници. Градът се намира на 80 км от София на Подбалканския път, на 4 км от Златица и на 27 км от Копривщица.

забележителностиЕленската базилика – руини на раннохристиянски паметник от края на V - началото на VI в., устоял в продължение на повече от единадесет века. Намира се на около 3.5 км. североизточно от града в красивата местност Еленско, където все още има руини от времето на император Юстиниан I. Близо до тях могат да се видят и руините от древно селище, за което се предполага че е древният тракийски град Бурдапа. В района могат да бъдат посетени останки от епохата на неолита и много тракийски гробници.

Храм "Свето Успение Богородично" – построена е върху основите на стара църква през 1819 г. Уникат е резбованият орехов иконостас, дело на майстори от Дебърската школа – един от двата запазени до днес в страната и общо четири за Балканите.

Музей "Луканова къща" – сграда, принадлежала на известния възрожденски книжовник и просветител, първи издател на литография на Св. Св. Кирил и Методий (1858 г.). След освобождението депутат в Учредителното, Първото Велико народно събрание, както и в Първото и Второто обикновено народно събрание.

Къща–музей "Никола Пушкаров" – роден дом на участника в Илинденско Преображенското въстание Никола Петков Пушкаров е роден в град Пирдоп през 1874 год.  Той е първият български почвоизследовател и родоначалник на почвознанието поставено в България.

инфраструктура

В Пирдоп има кметство, две професионални гимназии, СОУ, начално училище, читалище, две детски градини, поща и болница.

Източник:  http://www.pirdop.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: