ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Стрелча

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - гр. Стрелча

Стрелча е град в Централна България, Област Пазарджик. Градът е административен център на община Стрелча и включва освен града и още четири села – Дюлево, Смилец, Блатница и Свобода.

Намира се на 43 км северно от град Пазарджик, на 13 км източно от град Панагюрище, на 22 км южно от гр. Копривщица и на 100 км югоизточно от град София.

Населението наброява около 4800 души.

Релефът е равнинно-хълмист с надморска височина от 490 м.
Климатът в района е съчетание от планински и умереноконтинентален. Зимата е мека със средни температура около 1°С. Лятото е прохладно със средна температура около 25°С.

Градът разполага с цялостна електрификация, водоснабдяване и канализация.

Уличната и транспортна инфраструктура е добре развита, с удобни пътища, които го свързват със София, Копривщица, Панагюрище, Пловдив, Пазарджик, Хисаря и Карлово. В близост преминава второкласен път 37 – Панагюрище-Пазарджик, чрез който има връзка с европейски път Е87 и магистрала А1 „Тракия” и европейски път Е80. Най-близкото летище е в Пловдив и е отдалечено на 60 км.

Има редовен автобусен транспорт и ж.п. гара по линията Панагюрище-Пловдив.

На територията на града има община, няколко учебни и културно-образователни заведения като средно училище, основни училища, детски градини, читалище и храмове.
Също така населеното място разполага с аптеки, балнеоложки център, медицински център и зъболекарски кабинети.

 

Туристически и културни забележителности

Със своите уникални историко-географски характеристики, природни и исторически забележителности, минерални извори и розови насаждения района е райско кътче за българските и чуждестранни туристи.

През Стрелча тече река Стрелчанска Луда Яна, а на около 5 км се намира яз. Стрелча, подходящи са за риболов, отдих и разходки сред красивата природа.

Интерес в района представляват тракийската гробница „Жаба могила” и остатъци от тракийско селище „Калето”.

Стрелча разполага с три минерални извора с температура на водата от 23°С до 45°С с доказани балнеоложки качества и е средство за лечение на редица болести.

В града от 1904 г. се издига храм–паметник „Св. Архангел Михаил”. Върху каменни плочи на фасадата му са изписани имената на всички загинали от Априлското въстание до Втората световна война. В приказните околности на Стрелча има още два параклиса — „Св. Петка“, и „Св. Георги“.

Източници: www.bg.wikipedia.org/wiki, www.strelcha.bg
Снимки: www.bulgariainside.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: