ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Несебър

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - гр. Несебър

Несебър е град, разположен в Югоизточна България. Той се намира в Община Несебър, Област Бургас

Отстои на 34 км североизточно от гр. Бургас. В съседство на север е най-големият български черноморски курорт Слънчев бряг, а на юг в близост е град Поморие.

Природа

Природата е била изключително щедра към Община Несебър. Бреговата линия е дълга 50 км. Комбинацията от море и планина е уникална. Измежду защитените местности са Иракли и Калината. Тук се срещат уникални пясъчни дюни и редки растителни видове.
Климатът е умерeно-континентален, силно повлиян от Черно море и макар и незначително, от Средиземноморските въздушни потоци. Температурният режим се характеризира с умерени летни (средно-юлска +23,1°С) и зимни (средно-януарска -2°С) температури. Постоянният бриз носи прохлада през горещите летни дни. Близостта на морето предопределя висока относителна влажност на въздуха. Слънчевото греене е 2100-2200 часа годишно.

Инфраструктура

Несебър е един съвременен курортен комплекс с отлично изградена техническа и социална инфраструктура. Изцяло водоснабден, електрифициран, с изградена канализация. Съобщителната инфраструктура е отлична - има кабелна телевизия, почти изцяло е модернизирана телефонната централа, интернет достъп.
Транспорт - Градският и междуградският транспорт са много добре развити. Многобройни частни компании предлагат връзка с почти всяка част на страната, а така също и линии зад граница. Летище Бургас е само на 30 км от град Несебър. Най-близката железопътна гара е Бургас - на 35 км  разстояние.
Пристанище Несебър има регионално значение. Използва се изключително за пътнически превози и развлекателни туристически пътувания. Има две корабни места и морска гара с ГКПП и ДИК.
Образование - на територията на населеното място има 3 детски градини, 3 училища, общински детски комплекс, читалище.
Здравеопазване - болничната помощ  се осигурява от Общинска здравна къща. Тя се помещава в нова сграда, има оборудване с европейски стандарти и в нея работят отлични специалисти. Към заведението функционира и сектор за спешна медицинска помощ.

Култура

Средища на културното развитие и духовното обогатяване на населението в общината са общинският театър/кино-театър, археологическият и етнографски музеи, 9 читалища с библиотеки, обединената школа за култура и фолклор, религиозни домове  и други културни институции.
Археологическият  музей съхранява и експонира многобройни находки от разкопките в стария град и околностите. Дипломата на ЮНЕСКО за вписването на “Старинен Несебър” в листата на световното културно наследство (1983 г.) посреща посетителите на входа. Експозициите се разполагат в четирите зали и фоайето на музея.
Етнографският музей е разположен в двуетажната къща на  Москояни - един от най-интересните възрожденски паметници и типичен представител на Несебърската жилищна архитектура от късния период на българското Възраждане. Тук е уредена етнографска изложба “Носии и тъкани от Бургаска област” – една от най-богатите и стойностни сбирки.
Читалищата са “капилярите” на мрежата от културни институции. В общината функционират 8, но активна дейност развиват само тези в гр. Несебър, гр. Обзор, с. Равда и с. Свети Влас. Най-активно е читалището в гр. Несебър което през 2005 г. чества своята 100 годишнина. В читалището функционират 10 самодейни състави, Център за работа с деца, Общински театър (с богата годишна програма) и Общинска школа по изкуствата (в която се обучават 350 деца).  Изявени фолклорни състави са “Слънчев бряг”,  “Македонка” и “Гръцко певческо дружество”. Ансамбълът “Слънчев бряг”  има и богата международна програма.

Туризъм

Несебър е разделен на две части - нова и стар град.
Административният живот е съсредоточен в новата част на Несебър. Тази част на града се отличава с новата си модерна архитектура. Хотелите, къщите за гости и частните квартири са също в нов стил и отговарят на най-новите тенденции в туризма. На север и на юг от града са разположени широки плажове и естествени пясъчни дюни, които формират интересен природен феномен. Тук има условия за разходки с корабче или яхта, риболов водни спортове и други.
В югоизточната част на новия Несебър се намира Южният парк. Паркът заема площ над 27 декара. По време на създаването на парка са открити четири стари гробници от 4-ти и 3-ти век пр. н.е., сега изложени за посещения. Всички растителни видове са обозначени с българските и латинските им наименования.
Старият град с хилядолетна история е построен върху малък скалист полуостров, свързан със сушата посредством тесен провлак. Тук са запазени ценни исторически паметници от всички епохи: останки от крепостни стени от римски времена и Средновековието, стари византийски и български църкви, възрожденски къщи от 18-ти и 19-ти век. Най-голямата историческа ценност на Несебър са многобройните църкви.
Старият град е само 850 метра дълъг и 350 метра широк. За времето, през което е съществувал, градът е изгубил около 1/3 от територията си, която е отмита от морето.
Несебър е истинско историческо съкровище на България и през 1956 г. е обявен за град-музей - археологически и архитектурен резерват.
Днес старият град е атрактивно място за романтични разходки по тесните калдаръмени улички, покрай малките магазинчета, предлагащи ръчно изработени сувенири - керамика, плетива и накити. Прекрасната историческа атмосфера на града е предпоставка за незабравима почивка.

Източник: http://www.visitnessebar.org
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: