ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Самоков

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - гр. Самоков

Самоков е град в западна България, Област София.  Градът е най-големият в областта и е административен център на Община Самоков.

местоположение

Градът е разположен в Самоковската котловина на Рила планина, по поречието на река Искър. Отстои на 10 км северозападно от курорта Боровец, на 40 км източно от Дупница и на 60 км югоизточно от София.

Самоковската котловина е разположена между няколко планини - Рила, Плана, Витоша, Верила, Ихтиманска Средна гора. Надморската височина е 950 метра.

Самоковската котловина е много богата на води. Оводнява се от река Искър, която в началото си има два основни ръкава - Черни и Бели Искър с многобройни по-малки вливащи рекички и потоци и нейните притоци - Палакария и Шипочаница.

Местоположението на града определя и климата — не много горещо лято и студена, продължителна зима. Продължително е слънчевото греене, с много малки изключения на мъгли. Климатът се определя като умерено континентален, но със силното въздействие на високата планина. Именно тя спира бурните ветрове и снеговалежи.

Населението е около 27 800 души.

история


По тези земи е имало селище още по римско време и населението му се е издържало главно от преработката на руди. През Средновековието там са функционирали множество работилници с пещи и чукове, задвижвани от вода.

През Възраждането в Самоков е открито най-голямото художествено училище в България. Градчето се прочува със своите майстори иконописци и художници. То е родно място на едни от най-известните български художници - братята Димитър и Захари Зограф.

икономика

Близостта на Община Самоков до столицата, традициите в търговско-занаятчийските услуги и индустриалното производство, международният курортно-туристически комплекс Боровец, туристически комплекс "Мальовица" и балнеолечебен център "Белчин бани" се явяват отличен потенциал за устойчиво икономическо развитие на региона.

Двата основни сектора на местната икономика са промишленост и хотелиерство (включително обществено хранене). Преработващата промишленост създава основния дял от брутния вътрешен продукт на Общината, като водещите сектори са текстил, металообработване, дървообработване, производство на оборудван

образование

В града има три гимназии, четири основни, едно средно училище, едно спортно училище, две начални, училища, три читалища, пет детски градини.

Здравеопазване

"Многопрофилна болница за активно лечение - Самоков" ЕООД, е основана през 1878 г. Тя е най-голямото лечебно заведение в структурата на здравеопазването в Софийска област и разполага с 208 легла, разпраделени в 10 отделения и 4 параклинични звена. 

забележителности

Днес Самоков е съвременен град, запазил културното си историческо наследство, известен като център на картофопроизводството. За посетителите му най-интересни са Историческият музей, Девическият манастир, църквата "Успение Богородично", Църквата "Св. Никола", храмът "Рождество Богородично" и др.

Забележителна е и Голямата Чешма - символът на Самоков, която е построена на главния площад през 1662 г. И до днес има поверие, че който пие от водата й, ще остане там завинаги.

транспорт

Община Самоков има благоприятно разположение спрямо два от Общоевропейските транспортни коридори, минаващи през страната. Това в известна степен компенсира липсата на пряко обслужване на път от висок клас. Територията на общината се обслужва единствено от автомобилен транспорт.

Повече от половината пътища в общината са второкласни и третокласни. Изграденият  обходен път на Самоков  допринася за изнасянето на транзитното движение. Очаква се и изграждането на магистрала Южен обход на гр. София, с който ще се осъществи връзката между магистрали Тракия, Хемус и Струма.

Източник:  http://www.samokov.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: