ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Ихтиман

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - гр. Ихтиман

Ихтиман е град в Област София и е административен център на Община Ихтиман. Населените места в общината са 74, от които един град, 15 села и 58 махали. 

местоположение и КЛИМАТ

 

Град Ихтиман е разположен в котловина в подножието на Ихтиманската Средна гора. До него преминава автомагистрала "Тракия". Отстои на 53 км югоизточно от столицата София, на 46 км североизточно от планинския ски-курорт Боровец и на около 95 км западно от гр. Пловдив.

Климатът е умерено-континентален като най-студените месеци са януари и февруари, а най-топлите юли и август. През пролетта и есента често има резки понижения на температурите. Надморската му височина достига 658 м.

Население, ОБРАЗОВАНИЕ И ИНФРАСТРУКТУРА

Постоянното население на града наброява 13 661 души, а това на общината достига 18 555.

В града функционират две основни училища, както и едно средно училище, професионална гимназия, три детски градини, читалище и междуучилищен център по Трудово - Политехническо обучение.

Територията на града се пресича от основните пътни артерии в страната: главен път Е-80 (за Турция), автомагистрала "Тракия" и жп. линията София-Пловдив-Свиленград. Това предопределя неговата инфраструктурна осигуреност - автобусен и жп. транспорт, както и наличието на всички комуникации.

Тук работят общинска болница и медицински център, както и амбулатория. 

Община Ихтиман разполага с 8 язовира от местно значение.

Икономика

Град Ихтиман разполага с изградени производствени площи, като през 2003 г. в общината са направени външни инвестиции главно в леката промишленост, търговията и материално-техническото снабдяване. Най-големите инвеститори в общината са фирми от Франция, Швейцария.
Водещо предприятие в металообработващата промишленост е "Чугунолеене" АД. Заводът за производство на електроди за заваряване “Електроди” АД е единственият такъв в страната. Друго важно предприятие за икономиката на общината е "Държавно лесничейство" - гр. Ихтиман. "Суис мод" е швейцарска фирма, изградила и оборудвала халета за шивашка продукция.

История и Забележителности

Според археологическите находки местността е обитавана от неолита. През града е преминавала древна пътна връзка между Средна Европа и Предна Азия. Старо негово име е "Стипон" (от лат. stipo "гъсто населен"), от времето, когато е бил римска станция, охраняваща важната пътна артерия към Босфора.

Траянова вратапроходът Суки, по-късно известен като Траяновия или като Българската клисура, е естествената преграда между Европа и Азия. Той е разделителна зона между най-ранните балкански етнокултури. Там са ставали съдбоносни битки при преселението на народите, на различните претенденти за византийския престол - авари, хуни, българи, славяни.

Кърджалийският дувар представлява стена с дебелина 60-70 сантиметра. Построен от неизпечена кирпичена кал и поставен върху каменни основи. Стените на дувара са били оградени от три хоризонтални греди.

Исторически музей - Ихтиман се намира в центъра на града и разполага с две зали. В едната е представена Етнографска експозиция - битови съдове, народни носии, вещи на хора участвали в Първата и Втората световни войни. А другата експозиция е под името "Историческото, политическото и обществено-икономическо развитие на Ихтиман от образуването му до 1944 г." 

Градската галерия е реставрирана наскоро стара турска баня - хамам. В нея могат да бъдат видени автентични битови съдове от миналото. В галерията е представена и постоянна експозиция на млади майстори от околността: керамика, дърворезба, живопис и други.

Църквата "Успение Богородично" - С общите усилия на местното население през 1835 година църквата е изградена, като половината от нея е вкопана в земята. Към нея има и отделна сграда, приютила през 1862 година Първото Светско училище в Ихтиман. Многократно опожарявана и възстановявана, тя става свидетел на много събития от историята на града.  

Голф Клуб "ЕР София" се намира се близо до магистрала "Тракия", в покрайнините на град Ихтиман. Голф игрището е първото в България. Клубът съдържа освен голф игрище и футболно, баскетболно и волейболно игрища, два тенис корта, плувен басейн и други. Удобствата включват много кафенета, ресторанти и вили за настаняване. Голф клубът е изграден по световни стандарти. 

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com http://purebulgaria.net

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: