ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Ракитово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - гр. Ракитово

Ракитово е град в Южна България. Административен център е на Община Ракитово, Област Пазарджик 

Отстои на 44 км североизточно е гр. Пазарджик, на около 7 км югоизточно от язовир Батак, където се намира и курортен комплекс — Цигов чарк. Гр. Пещера е североизточно на 30 км, на 65 км североизточно е гр. Стамболийски.
На 70 км през Превала, Доспат и Хаджидимово се намира границата с Гърция и на 120 км - плажовете на град Кавала.

Населението наброява около 8600 души.

Релефът е планински със средна надморска височина от 817 м.
Климатът е умереноконтинентален с прохладно лято и средни температури около 22ºС, мека зима, обилни снеговалежи със средни температури около 1ºС.

Ракитово е отлично благоустроен, разполага с добре развита транспортна и социална инфраструктура.
Градът е с изградена водоснабдителна, канализационна и електропреносна мрежа, с осигурени интернет и кабелна телевизия.

Редовен автобусен транспорт свързва града с гр. Пловдив и гр. Пазарджик, както и с околните по-малки населени места.

Има основно училище, средно образователно училище, средно оздравително училище, помощно училище, детска градина, музеи, читалище, църква, параклис, спешен център, лекарски и зъболекарски кабинети.

Туристически и културни забележителности

Град Велинград е на 12 км и е известен с изобилието от минерални води, като температурата им е между 28-86ºС. Днес там се стичат болни не само от България, които търсят лековитите му извори.

Наблизо е разположен гр. Батак, който заради природните си дадености и местоположение има идеални условия за развитието на ловен, риболовен, селски, високопланински и хоби туризъм, както и за зимни и водни спортове.

На 7 км се намира целогодишен планински курорт Цигов чарк, който е разположен на брега на живописния язовир Батак и близостта до ридовете на родопския връх Голяма Сюткя (2186 м) предлагат отлични възможности за риболовен туризъм и еко маршрути през лятото.

Град Девин, отстоящ на около 100 км е известен със своите минерални извори и природни дадености. Предпочитано място за посещение е защитената местност „Поречието на река „Девинска” и еко пътека „Струилица-Калето-Лъката”.

Източници: www.bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: