ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Сливница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - гр. Сливница

Сливница е град в община Сливница, Област София. Административен център на общината.

В България има още едно населено място със същото наименование - с. Сливница, в община Кресна, област Благоевград.

Местоположение

Разположен в северозападната част на Софийската котловина, на 20 км от София, на 30 км от Банкя, на 40 км от Перник и на 25 км от границата със Сърбия.

климат

Релефът е с равнинно-хълмист характер като средната надморска височина е 716 м. Климатът е умереноконтинентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Количеството на валежите е малко. Наблюдават се отрицателни стойности на средната януарска температура /- 2,5 градуса/ и сравнително високи юлски температури /18,4 градуса/.

 

Култура


Чumалuще "Съзнанuе" е открито от местни учители през 1907 г. под името “Пробуда”. През 1921 г. е преименувано в "Съзнание", което носи и до днес.В него се развива театрална и просветна дейност.

От 1992 г. във фоайето му има постояннодействаща художествена изложба.

Важен дял в цялостната дейност на читалището заема библиотеката, която развива активна и многостранна дейност за популяризиране на книгата и четенето. Разполага с 55 хиляди тома литература, богат и разностранен периодичен печат, компютърна техника и интернет.

Православен храм "Св. Св. Кuрuл u Meтogий"


Храмът е най-старата сграда в града с голямо религиозно, историческо и културно значение. Строежът му е започнат през 1872 г. Осветен е на 11 май 1879г. от тогавашния софийски митрополит Мелетий. Градежът е изцяло каменен зид. Дядо Пуне Колев, който е дарил земя за храма и  за  гимназията по транспорт има издигнат паметник в центъра на града.

В храма функционира социална традиция на всеки празник да се раздават курбани за здраве.

В момента се изгражда Енорийски социален център към храма, който предвижда занимания с деца - вероучение, иконопис, дърворезба и реставрация.

Образование

Начало на училищното дело в града се слага през 1879, когато е открито първото училище. През 1912 г. е открита прогимназия, а от 1946 г.- гимназия с пълен курс на обучение. Учебните заведения в Сливница са:

  • СОУ Св.Св. Кирил и Методий
  • ПГ по транспорт Никола Йонков Вапцаров
  • Начално училище Сотир Димитров

транспорт

Сливница е разположена на международния път Е-80, от Белград през София за Истанбул и на жп линията Мюнхен — София — Истанбул. Има пътни връзки с град Перник (Сливница — Брезник — Перник) и Северна България (Сливница — Опицвет — Беледие хан — проход Петрохан — Берковица). Градът се слави с лютите зимни месеци, най-вече със силните си ветрове, откъдето най-вероятно произлиза и името му  („сливане“ - Сливница).

 

Текст:  http://info.slivnitsa.com/
Снимки: Интернет, Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: