ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Етрополе

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - гр. Етрополе

Етрополе е град в Област София и е административен център на община Етрополе.

Местоположение

Намира се в северното подножие на Етрополска планина (най-източният дял на Западна Стара планина), по двата бряга на река Малки Искър. Намира се на 87 км североизточно от София, на 25 км югоизточно от Ботевград, и на 86 км от Пирдоп.

Община Етрополе граничи с общините: Тетевен, Ябланица, Правец, Ботевград, Елин Пелин, Златица.

История

На това място е имало тракийско и римско селище, чийто основен поминък е било рударството. В началото на IX век е в пределите на българската държава. През XVI и XVII век се превръща в преуспяващо селище на база рударството (добива се желязо, сребро и злато) и занаятите, свързани с него - железарство, златарство, ножарство, производство на оръжие, земеделски сечива и др.

Наред със старата църква, през 1710 г. е издигната градска кула (превърната в часовникова през 1821 г.), а през 1871 г. и читалище. Там се развива известната Етрополска книжовна школа, за което допринася и Етрополският манастир, който е на 5 км от града. Постепенно се развива като туристически център, използвайки благоприятните природни условия за това.

Забележителности

Интерес представляват градският исторически музей, църквата "Св. Архангел Михаил", еврейската кула от XIV век и градската отбранителна кула и църквата "Св. Георги". Изградена е изцяло от речен камък.

Двадесет и четири къщи от Възраждането привличат вниманието на посетителите. Красиво разположени по течението на река Малки Искър, те се отличават с богатата си дърворезба по тавани, врати, таблени долапи, кошове на огнища, колони и др.

В града има и паметник на загиналите във войните етрополци.

Градът се слави и с ежегодно провеждания празник на етрополските зетьове - единствен по рода си у нас.


Туризъм

В Етрополе има няколко хотела, с ресторант, бар, дискотеки и туристически дом "Старопланинец". Там има и читалище, две основни училища и едно СОУ.

Транспорт

Придвижването до Етрополе става главно чрез автобусен транспорт. Има редовни линии до София, Ботевград, Правец, Ябланица, Луковит и др. Автогарата се намира в югоизточния край на града.

Източник:  http://etropolebg.com/joomla/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: