ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Драгоман

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - гр. Драгоман

Драгома̀н е град в Западна България. Административен център е на Община Драгоман, област София.

Той е първият град в посока столицата след КПП Калотина.
Отстои на около 40 км северозападно от центъра на гр. София и на 13 км в същата посока от гр. Сливница, на 14 км югоизточно от ГКПП Калотина /на границата с Република Сърбия/.

Населението наброява около 3600 души.

Природа

Градът е разположен в малко високопланинско поле в подножието на Чепън (част от планинския масив на Стара планина), намиращо се в западната част на Софийската низина, която придружава от юг Стара планина и минава на запад от София през Алдомировското и Сливнишкото поле.
Климатът е умерено-континентален. Лятото е горещо, а зимата хладна.
Количеството на валежите е малко.

Инфраструктура

Драгоман е благоустроен град, с поддържана инфраструктура.
Изградени са водоснабдителна, електропреносна, съобщителна мрежи. Има покритие на всички мобилни оператори. Частично е изградена канализационната мрежа.
Територия на общината се пресича от международен път Е-80, свързващ Западна Европа и Близкия изток. Транспортните връзки между населените места са осигурени с железопътен и автобусен транспорт.
Населението на общината се обслужва от четири лекарски практики и пет стоматологични, две аптеки. Здравни заведения има в областния център.
На територията на Драгоман работят училище, детска градина, читалище, има клонове на банки и заведения за хранене и развлечение.

Икономика

На територията на града функционират предприятие за производство на електромери, за производство на електроконтакти и сребърни припои, няколко цеха и др.
В общината се намират граничен пункт Калотина и митническа служба.

ТУРИЗЪМ


Със своите природни дадености, красив пейзаж и почти недокосната природа, територията около Драгоман има предпоставки да се превърне в привлекателно място за планински туризъм. Високите скални откоси, карстовите форми и образувания привличат вниманието на алпинисти, делтапланеристи и пещерняци, а неизследваните терени – на археолози и ботаници.

Любителите на екстремни спортове могат да се качат на парапланер на Чепън, едно от най-подходящите места за този вид спорт.

Интерес за туризъм представляват архитектурните и исторически забележителности като Разбоишки манастир, Чепърлянски манастир и др.

Драгоманското блато – единственото в България с карстов произход, което му придава особено природозащитно значение.
Разположено е в обширна котловина, заобиколена от варовикови възвишения, на площ около 400 хектара.
Обявено е за резерват, част от Орнитоложкото важно място - "Раяновски влажни ливади".
Блатото се намира на пътя на миграцията на птиците "Via Aristotelis", тук те спират в богатата блатна растителност за да отпочинат преди да полетят отново.

Пещерата “Темната дупка”, намираща се в близост до село Липинци и на около половин километър от махала “Бачийще” над с. Беренде извор. Дълга е 425 м и е осеяна с разнообразни пещерни образувания – сталактити, сталагмити, прегради, езерца и ванички, пещерни бисери, каменни лилии и други характерни образувания. Тя е обявена за природна забележителност.

Източник: http://obshtinadragoman.com/
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: