ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Сапарева Баня

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кюстендил - гр. Сапарева баня

Сапарева баня е град в Западна България и се намира в област Кюстендил. Градът е административен център на община Сапарева баня. Градът е развиващ се курортен център, в последните години обект на сериозни инвестиции.

Населението е около 4100 души.

Надморската височина е 983 м.

 

Местоположение


Община Сапарева баня е разположена в северното подножие на Рила в Югозападна България, само на два часа път от София с автомобил. Като административен център  включва селата Ресилово, Овчарци, Сапарево и планинския курорт Паничище.

В създаденият през 1992 г Национален парк Рила влиза 1/3 от територията на общината. Сапарева баня се гордее както със своята много студена и чиста планинска вода за пиене, така и с уникалната си минерална вода, която е една от най-горещите в Европа, с температура от 103 С. В центъра на гр. Сапарева баня блика единственият гейзер на Балканите.

Релеф и климат

Община Сапарева баня обхваща част от северозападния дял на Рила, южните склонове на Верила и част от котловината Долно поле. Релефът е разнообразен, включва равнинна част в котловината, част от долината на река Джерман, високи и стръмни склонове в Рила и ниски и заоблени върхове по Верила. Надморската височина варира от 600 до 2600 м, което е предпоставка за разнообразния физикогеографски облик с характерна флора и фауна.

Климатът е преходно-континентален. Състоянието на околната среда е много добро, което се дължи и на факта, че тук няма развита дейност за добив и преработка на рудни и нерудни изкопаеми. Няма също изградена промишленост, която с производствената си дейност да замърсява въздуха, водите и почвата. Това определя територията на община Сапарева баня като изключително чист в екологично отношение район и много подходящ за планински туризъм, летен и зимен отдих, с добра база и за упражняване на различни видове зимни спортове.

 

Транспорт

Градът е разположен на 15 км източно от гр. Дупница,  на 56 km от областния център Кюстендил и на 75 km югозападно от гр. София. В близост до община Сапарева баня минава една от основните пътни артерии в страната – международен път Е79, част от международен транспортен коридор № 4, чието икономическо значение за общината ще се увеличи след построяването на моста при Видин – Калафат.

ОБРАЗОВАНИЕ

На територията на града функционират: ОДЗ "Св. Анна", ОУ "Хр.Ботев" и ПГТА „Алеко Константинов" /Професионална гимназия по туризъм и администрация/.

Икономика

Териториалните условия за развитие на селско стопанство са разнообразни. Дупнишката котловина и ниските склонове на планините са подходящи за развитие на растениевъдството, а по-високите и стръмни склонове за пасищно животновъдство. Съществуват благоприятни природо-климатични условия за развитие на овощарство, парниково зеленчукопроизводство и млечно говедовъдство.
Една от големите преимущества на общината е наличието на минерална вода, което допринася за развитието на оранжерийното производство.
Отрасловата структура на промишлеността в община Сапарева баня се формира основно от производства на шивашката, дървопреработвателната промишленост и строително предприемачество.
Развити са и някои форми на промишлени услуги и дребно занаятчийство като, дърводелски услуги и дърворезба, текстилни услуги - тъкане, тепавичарски и транспортни услуги.

История

Историята на Сапарева баня е свързана открай време с минералните извори, край които градът е възникнал. През неолита / 5500 г. пр. н. е. / тук е съществувало и процъфтявало селището Кременик. Разкопките от 70-те години на 20 век откриват оръдия на труда, хромел, домакинска покъщина. Останки от римски град са разкрити по време на строителството на санаториума през 50-те години на 20 век. Днес те са запазени в парка на санаториума и в градината на средновековната църква "Св. Никола", която се намира в центъра на града. Римският град е бил важна спирка по пътя от Македония до Черно море. Картината на местния художник и краевед Васил Коритаров показва Сапарева баня в римско време, когато името и е било Германея.


Балнеология


Сапарева баня се гордее със студената си чиста планинска вода и с лековитата си минерална вода. Съставът на минералната вода е серен със значителни равнища на желязо, калций и манган. Тя е най-горещата вода на Балканите, която изригва и в единствения балкански гейзер. Той е избликнал през 1957 г. и около него са изградени приятен парк и ресторант. Горещата вода на гейзера се използва за отопление на сградата на общината, почивните домове и училището.
Половин век в санаториума на Сапарева баня се лекуват изключително успешно заболявания на горните двигателни пътища, периферната нервна система, костите, ставите и кожата. През лятото привлекателно място за жителите и гостите на Сапарева баня е откритият басейн с минерална вода в парка на санаториума.

 

Забележителности

По време на престоя си в Сапарева баня има няколко атракции, които не трябва да пропускате. Гейзерът, разположен в центъра на града, е единствения на Балканите геотермален извор, който изтласква 18 метрова струя минерална вода на всеки 20 секунди. Посетете гейзера през нощта, когато цветните светлини в основата му създават зашеметяващ ефект. Санаторно-курортния комплекс в Сапарева баня се намира на няколко крачки от гейзера и е достъпно място за почивка на български туристи.

Много са черквите и параклисите, които си заслужават да бъдат посетени в община Сапарева баня.
В гр. Сапарева баня може да бъдат видени най-старите черкви в общината - "Св. Никола" от 12 - 13 век (разположена непосредствено срещу Общинска администрация), заобиколена от антики от римският град Германея, и най-старата възрожденска черква "Св. Георги" от 18 век в квартал Гюргево. Черквата "Св. Черидесет мъченици" е построена през 1859 година.Царските икони в нея са рисувани от Станислав Досиевски, а иконостасът е резбован от бележития местен майстор Коте Гювийски.

Сапаревската черква е построена на върха на хълма край центъра на с. Сапарево. Според легендата тя е построена с парите от съкровището, намерено на мястото на черквата след пророчески сън. Черквата е най-голямата в общината и е изключително красива. Четирите колони, крепящи централния купол са увенчани с позлатени образи на животни, символизиращи четиримата евангелисти.

 

Туризъм

В последните години цялото внимание в Сапарева баня е фокусирано върху подобряването на туристическата инфраструктура. Бяха засадени дървета, направени нови тротоари, построени бяха кафета и хотели в центъра и около главната улица, водеща към курортно селище Паничище. Развитието на Сапарева баня като планински курорт се дължи до голяма степен на близостта й до София и на нарастващите й възможности за планински, ски, религиозен и балнеолечебен туризъм.

От Сапарева баня тръгва един от най-популярните туристически маршрута в Северозападна Рила - Сапарева баня - Паничище - Скакавица - Седемте рилски езера Рилски Манастир.

 

Снимки: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: