ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Меричлери

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - гр. Меричлери

Меричлери е град в Южна България и се намира в община Димитровград, Област Хасково

Градът е разположен близо до река Марица и името му произхожда от турското название на река Марица – Мерич. Отстои на 15 км северозападно от Димитровград, на 30 км. северно от Хасково, на 55 км южно от Стара Загора, на 60 км източно от гр. Пловдив и на около 210 км югоизточно от София.

Климатът на района е преходно-континентален, до средиземноморски, характеризира  се с мека и къса зима, сухо и горещо лято и недостатъчно количество годишни валежи. Надморската височина е 150 м.

Населението е около 1900 души.

На територията на града има читалище "Просвета", основно училище “ДИМИТЪР МАТЕВСКИ” (със спортен клуб по баскетбол), ОДЗ „Д-р Теньо Стоилов”, стоматолог и общопрактикуващ лекар, аптека. Специализирана болнична помощ може да потърсите в медицинският център или в МБАЛ “СВЕТА ЕКАТЕРИНА”, в град Димитровград.

Транспорт

Гара Меричлери е разположена на 1300 метра от минерален извор. На 500 метра от гарата има спортна база с басейн и ресторант. Пред гарата на 100 метра минава шосе Димитровград-Чирпан. Зад гарата на 20 метра минава шосе Меричлери-Димитровград. Ежедневен автобусен превоз до Димитровград.

ЗабележителностиВ близост до Меричлери се намира манастирът „Свети Атанасий“, който е включен в 100-те национални обекта. Природата в околността е уникална, а манастирът се поддържа много добре. Тук се намира и костницата на светеца. Местността е приятна и за пикник. Храмовият празник се празнува на 2 май.

Недалеч от града има минерален извор. Водата от този извор е трета в света и втора в Европа по съдържание на минерали и химични елементи; оказва множество лечебни и профилактични свойства при различни заболявания и състояния. 

Друга забележителност в района е минералният басейн „Соленци“, пълен с лековита вода. Името му е запазено от едно време, именно по този начин се е наричала тогава водата, тъй като освен че е с температура 45° С, тя е и солена.

Некрополът в местността "Кайряка", до Меричлери, представлява интерес за археолозите и е обект на археологически разкопки. В непосредствена близост се разкрива и могила от римската епоха, където е намерена прецизно обработена керамика.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: Internet

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: