ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Николаево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - гр. Николаево

Николаево е град в Южна България. Той се намира в Област Стара Загора и е в близост до град Гурково. Градът е административен център на община Николаево.

Градът е разположен в източния край на Розовата долина, на 4 км южно от град Гурково, 37 км североизточно от областния град Стара Загора и 228 източно от столицата София. Надморската височина е 350 м, а населението е около 3066 души.
Поради местоположението си, релефът на територията на община Николаево е разнообразен – равнинен, хълмист и включващ част от Сърнена Средна гора. Климатът е повлиян от разположението на града между двете планински вериги на север - Стара планина и на юг - Средна гора. Валежите са около средните за страната. Зимата е сравнително мека, снежната покривка е сравнително неустойчива.
Град Николаево носи името на руския генерал Николай Николаeвич. Обявяването му за град става на 18.08.1977 година. Същото име носят и пет села в България (в областите Велико Търново, Плевен, Перник, Сливен и Габрово).
Пътната мрежа е в добро състояние - през територията на общината преминават два от основните за страната автомобилни пътища в посока изток-запад (главен път І-6 Кюстендил-София-Карлово-Бургас) и север-юг (Европейски транспортен коридор № 9 от Европа през Дунав до Бяло море).
Най-голям дял в икономиката на община заемат фирми от сферата на хранително-вкусовата промишленост. Селското стопанство е втория по значение сектор на местната икономика. Отглеждат се трайни насаждения, зърнено-житни и фуражни култури. Виреят добре и етерично-маслените култури. Условията са благоприятни и за отглеждане на трайни насаждения: винени сортове лозя, сливи и праскови.
В града функционират Здравен дом с общопрактикуващи лекари и стоматолози, едно основно училище и една детска градина. Добре запазена е църквата "Св. Св. Кирил и Методий".
Интересна забележителност е разположения в северната част на града хълм Асара. На хълма са запазени останки от крепостта, която е използвана и в българското Средновековие. Крепостта е охранявала прохода Хаинбоаз и е с три реда крепостни стени. Единствената друга крепост на територията на България, която има три реда крепостни стени е "Царевец" във Велико Търново.

Източник: http://www.nikolaevo.net/, http://bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Следва информация, подадена ни от Златко Генчев:

Там се намира затрупан вход на легендарната пещера Царска дупка. В миналото пещерата е играла ролята на таен изход от крепостта. През нея се е стигало до Радова река и дори доста по-далече (говори се и за подземна връзка с мина „Гурково“). В пещерата хората са криели добитъка си от турците. В нивите между хълма Асара, река Радова и каменния мост е имало и ранновизантийско селище.
По време на турското владичество селището е носело името Ешекчии (Магарево). След Освобождението, първите заселници са били 4 рода от с. Гурково: Генчевите (Караманите), Новгенчевите, Узуновите, Вераните. По-късно се заселват от с. Дъбово и от Балкана. Родовете на Генчевите (Караманите) и Новгенчевите са с най-голям брой наследници, повечето от които и понастоящем живеят в Николаево.
Селището е обявено за град на 26 август 1977 г. по случай 100 години от Освобождението на България от Османско владичество.[1] Личности: проф. Николай Генчев – историк, бивш ректор на СУ „Климент Охридски“ Минка Банева – поетеса. Родена е в с. Шейново през 1939 г. По професия е учител. Автор е на книгите: „Изгаряш ме, живот“ (1992); „Децата си как ще спасяваме“ (1994); „Надеждо моя, не умирай“ (1999) и „И в мъката да търсиш радостта“ (2003). Написала е химна на гр. Николаево „Здравей, градче“.
Петър Атанасов Влаев – икономист, дълги години работил в община Варна, преподавател в Икономическия университет, Варна.

За връзка с г-н Генчев, моля пишете във формата за контакт.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: