ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Брацигово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - гр. Брацигово

Брацѝгово е град в Южна България. Той се намира в Област Пазарджик и е в близост до градовете Пещера и Кричим. Градът е административен център на община Брацигово.

Местоположение

Град Брацигово е ценен климато-балнеологичен курорт и туристически обект, в който са съчетани живописни природни красоти, курортно-лечебни възможности и културно-исторически ценности. Брацигово е скътан в полите на Западните Родопи. Той е разположен терасовидно в югоизточната част на едноименната котловина на 420 м над морското равнище. Заема двата бряга на реката Умишка и има югозападно изложение.

История


Писмени исторически документи доказват съществуването на Брацигово от 16 век. Той е продължение на опожареното и унищожено селище Преврен. При различни строежи в Брацигово и околностите му са намерени археoлогически данни, според които тези места са обитавани от траки и славяни - монети от Филип Македонски, Юстиниан II, бронзова статуетка на богинята Атина Палада, римски път и т.н. През 17 век в Брацигово са преселени българи от Неврокопско, за да работят в рудниците (мърваците). Населението на Брацигово се увеличава в края на 18 век с около 15 семейства българи, преселници от Македонско-Костурския край.
През 1831г. е открито първото училище в Брацигово, в което се преподава по метода на старите килийни училища. Икономическото издигане на селището дава възможност още през 1848г. да отвори врати нова училищна сграда. Обучението се извършва по взаимоучителната метода и има светски характер. Интересът към знанието води до разкриване на девическо и класно училище.
Под ръководството на Васил Петлешков през 1874г. е създадено читалище "Трендафил", което става вторият център на просвета.
Населението на Брацигово активно участва в национално-освободителното движение на българския народ. През бунтовната пролет на 1876г. селището е център на въстанически пункт на седем села: Жребичко, Козарско, Бяга, Равногор, Розово, Капитан Димитриево и Радилово.
Две години по-късно брациговци посрещат руските войски и избират за първи кмет Данаил Ст. Юруков. Селището бързо се възстановява в стопанско и културно отношение.
На 26 XII 1892г. Народното събрание взема решение за обявяване на Брацигово за град.
От 1978г. Брацигово е център на селищна система, включваща селата Жребичко, Козарско, Исперихово, Бяга, Розово, Равногор.

Отдих и Туризъм


Места за отдих и туризъм в селищната система са: летовището Атолука, което е разположено на 1400м надморска височина, и местността Розовски връх, която се намира южно от с.Розово.
Община Брацигово заема територия от около 221 кв. км. Според физикогеографското райониране на България общината попада в Западнородопската област на Осоговско - Родопската зона. Граничи с общините Кричим, Пещера, Батак и Девин. С тях я свързват асфалтирани пътища от републиканската пътна мрежа, а с Пловдив и Пещера и Ж.П. линия. Най - високите и части са източните склонове на рида Къркария с добре изразено северно - южно направление и северните склонове на Баташката планина със западно - източно направление. Между тях е врязана долината на р. Стара и нейните притоци, включително р. Равногорска и р. Умишка. Територията на общината е разположена между 300 м. и 1400 м. надморска височина, а гр. Брацигово - на 420 м. В сегашните си граници, общината съществува от 1978 год.

Източници: интернет страници Bratsigovo.org и Bratsigovo.tripod

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: