ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Панагюрище

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - гр. Панагюрище

местоположение и обща информация

Панагюрище е разположено в полите на Същинска Средна гора на 523 м надморска височина, 90 км източно от София и 42 км северно от Пазарджик.  
Селището е основано в XII-XIV в, но редица археологически паметници свидетелстват за тракийски племена, живели по тези места още през античността.
Световна известност има Панагюрското златно съкровище, датирано от времето на елинистическата епоха IV - III в. пр. н.е.
Панагюрище играе централна роля в един от най-светлите и величави моменти в историята на България - Априлското въстание от 1876 г. - връхна точка на национално-освободителното движение на българския народ.
На 8 км западно от Панагюрище се намира местността Оборище, където на 13 април 1876 година заседава Първото българско Велико народно събрание.
Сред многобройните музеи и исторически паметници гостите на Панагюрище могат да се докоснат до магията на отминали епохи.
Панагюрище е родното място на видни възрожденци, просветни и културни дейци - Марин Дринов, Нешо Бончев, Сава Радулов, Павел Бобеков, Ангел Шишков, Ралчо Сапунджиев, Райна Попгеоргиева и др.

културни забележителности

 

Крепостта Красен - разположена е на 5 км южно от Панагюрище, е военен, административен, стопански и духовен център на Панагюрския край през късната античност и средновековието (IV-XIV век).
При археологически проучвания през 1987 г. в крепостта е открита ценна находка - медальон-печат на последния владетел на крепостта Рафаил. Печатът засега е единственият познат образец от това време, принадлежал на български болярин.

Тутевата къща - В нея на 20 април 1876 г. се обявява Априлското въстание. И днес в двора на къщата оживяват съдбовните мигове, когато през сълзи на очи Волов подканя: "Скоро, братя! Отворете портата да излезем. Ние да станем най-напред жертва."
Къщата е разположена в предната част на малък двор, ограден откъм улицата с каменни зидове. Строена е на три етапа:
талпено жилище - опожарено;
възстановен и разширен приземен етаж;
надстроен етаж над част от приземието - 1875 г.
Основно е реставрирана през 1988 -1991 г. Експозицията е открита на 1 май 1993 г. и е посветена на 20 април 1876 г. - датата на обявяване на Априлското въстание.

Дудековата къща - Тя е ням свидетел на всеобщия героизъм и саможертва по време на въстанието. В нея в неравен бой, за да не попадне жив в ръцете на врага, се самоубива Петър Щърбанов - член на привременното революционно правителство.
Дудековата къща е строена през 1853-1856 г. по симетричния план на пловдивските къщи. Фасадата с трапецовидния фронтон над входа с колонада придава представителен вид на къщата.
Реставрирана е през периода 1990-1996 г. Експозицията възпроизвежда бита на заможен панагюрски търговец в навечерието на Априлското въстание от 1876 г. В мазата се намира мемориален кът, посветен на загиналите в къщата панагюрци на 30 април 1876 г.

Църквата "Свето Въведение Богородично" е строена през 1818 г. от майстори зидари от Банско, а резбарите са от Дебърско. Изгорена е по време на Априлското въстание и е възстановена през 1878-1880 г. от брациговски майстори и резбари от гр. Струга. Част от от иконите в иконостаса са рисувани от Иван Доспевски. Композицията "Тайната вечеря" е творение на панагюрския иконописец Иванчо Зографина. Стенописите са дело на Никола Образописов. Църквата е реставрирана през 1975-1976 г.

Църквата "Свети Георги" е строена през 1856 г. Опожарена е през Априлското въстание и е възстановена през 1878-1880 г. Новият иконостас е изработен от майстори от гр. Струга. Църквата се счита за катедрален храм на града и навремето е била един от най-големите и представителни православни храмове в България.
Апогей на народната признателност е честването на 100-годишнината на Априлското въстание през 1976 г. На историческия хълм Маньово бърдо над града е издигнат Националният мемориален комплекс "Априлци", дело на видните български архитекти Иван Николов и Богдан Томалевски и изтъкнатите скулптури Секул Крумов, Величко Минеков и Димитър Даскалов.

ПАНАГЮРСКОТО СЪКРОВИЩЕ
(ІV-ІІІ в. пр. Хр.)
Панагюрското златно съкровище е рядък археологически паметник от времето на елинистичната епоха и един от символите на Панагюрския край.
Открито е недалече от могилата Мрамор през 1949 г. при поземлени работи. Състои се от девет съда с богата украса, изработени от чисто злато - една амфора, седем ритона и една фиала. Тежи 6 кг и 164 г. Най-големият съд е амфора с дръжка във форма на кентаври. От седемте ритона три са с форма на животински глави, един е протоме (предна част на тяло) на козел, три канички имат форма на женски глави (амазонски). Най-вероятно комплектът е служел за пиене на вино в религиозна, тържествена или битова обстановка. Съществува и мнение, че той е бил предназначен за ритуално пречистване на течност, може би пак вино, чрез преливане от съд в съд. Предполага се, че липсват още два ритона с протоме на животно, една амфора и една или две фиали, като се има предвид сакралното значение на числото три в тракийската религия.

Интересни сайтове: http://bulgaria.domino.bg/panagyurishte/ ; http://www.geocities.com/panagyurishte/ ; http://panagyurishte.hit.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: