ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Костандово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - гр. Костандово

Костандово е град в Южна България и се намира на територията на Община Ракитово, Област Пазарджик.


Костандово отстои на около 9 км източно от курортния град Велинград, на 5 км от общинския център град Ракитово, на 41 км югозападно от облатния град Пазарджик и на около 125 км югоизточно от столицата София.

Костандово се намира в планината Родопи. Разположено е в Чепинската котловина, на надморска височина от 904 метра. Постоянното население е около 4 342 жители. Климатът е умереноконтинентален с прохладно лято и мека зима.

До Костандово има редовен автобусен транспорт. 
На 3 километра западно от града е разположена едноименната гара, през която  преминава единствената действаща теснопътна линия в България. Трасето свързва най-западната част на Горнотракийската низина със Западните Родопи, Рила и Пирин. Поради особеностите на маршрута през планината, теснолинейката е известна още като "Алпийската железница на Балканите".

Костандово разполага с модерна читалищна сграда, библиотека, два фолклорни състава, интернет- център и една целодневна детска градина.
Оновното училище "Неофит Рилски" функционира от 1906 година. Медицинското обслужване в града е поето от двама общопрактикуващи лекари и двама стоматолози.

Намиращите се в района производствени фирми осигуряват добра заетост на населението. Основен поминък е обработката на хмел и дървесина. Тук се намира единствената на Балканите фабрика за хмелов гранулат. Има и 23 дърводелски фирми, парфюмериен, килимарски, шивашки, бояджийски и тухларски цехове.

Туристически и културни забележителности

В Костандово има и минерален басейн с лековита вода, която влияе благоприятно за хидратацията на кожата и спомага за лечението на много вътрешни болести.

На около седем километра западно от града е  разположен третия по големина язовир в България - Батак - предлагащ многобройни възможности за риболов, разходки и семейна ваканция.

Интересно място за посещение е и палеонтологичното находище в близкото село Дорково.

Предимство е и близостта /само на 15 минути/ на най-изветстната SPA дестинация на Балканите - Велинград.

Източник: http://bg.wikipedia.orghttp://www.rakitovo.net 
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: