ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Каблешково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - гр. Каблешково

Каблешково е град в Югоизточна България и е част от община Поморие, Област Бургас.

Името Каблешково носят още две населени места в България - в община Тервел, Област Добрич и в община Черноочене, Област Кърджали.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Градът се намира на 16 км северно от гр. Поморие, на 23 км североизточно от гр. Бургас, на 14 км западно от гр. Несебър, на 96 км югозападно от гр. Варна и на 442 км източно от столицата – гр. София.

ИСТОРИЯ

До 1934 г. селото се е наричало Даутлии. Получава статут на град през 1969 г. В Каблешково живеят много преселници от Егейска Македония и Тракия, както и от Еркеч (днешно Козичино). Известен е с активната си антифашистка дейност по време на Втората световна война. Родно място е на известния поет-партизанин Атанас Манчев (1921-1944), както и на цяла плеяда партизани.

ИНФРАСТРУКТУРА

В Каблешково има кметство, народно читалище с библиотека, основно училище, стадион, целодневна детска градина, медицински център, аптека, хранителни магазини, семеен хотел.  Най-близките болници и средни училища се намират в гр. Бургас.

Достъпът до града се осъществява по асфалтов път. Редовен автобусен транспорт свързва Каблешково с гр. Поморие, гр. Бургас и околните села.

ИКОНОМИКА И РАЗВИТИЕ

В Каблешково се развива винен туризъм. Във винарната са сляти в едно елементи от традиционна българска архитектура, средновековни занаяти, оригинална кухня, ексклузивни фолклорни представления и, разбира се, превъзходно вино.

На територията на града има земеделска кооперация за отглеждане на пшеница и царевица и производство на зърно и брашно.

В града има обществена пералня, фирми за производство, продажба и монтаж на дограма, завод за технически въглен за всички видове електродвигатели, цех за мебели, цех за производство на боза.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Каблешково е известен със своя „Четвъртък - пазар“, който се провежда всеки четвъртък на най-широката улица в града. През лятото пазарът се посещава от множество чуждестранни туристи.

Тържествата по повод деня на Каблешково се откриват на 22 септември – Деня на независимостта на България.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Каблешково се слави с хубавата природа и близостта до морето. Мястото е и историческо. Тук е Сиври баир и местността Биберна с върховете Голяма Биберна и Малка Биберна, откъдето цар Симеон е наблюдавал и ръководел Ахелойската битка на 20 август 917 г. Днес от върховете се открива прекрасна гледка към Слънчев бряг, Несебър, Ахелой и Поморие чак до Бургас, Черноморец и Созопол

Местоположението е особено благоприятно за развитие на пара- и делтапланеризъм и е предпочитано от националните клубове по екстремни спортове. Оттук минава прелетният път на птиците Виа Понтика, срещат се редки видове от флората и фауната. 

В близост до Каблешково са разположени язовирите Траяново, Мандра и Ахелой, както и Бургаското и Атанасовско езера, които са подходящи за риболов. 

На около 20 км източно от селото, в близост до Ахелой са изградени красиви ваканционни селища, които дават възможност за пълноценен отдих.

На около 27 км югозападно от Каблешково, в с. Ветрен, се намират Бургаските минерални бани, където има открити минерални извори, известни с лековитите си свойства от древността.  Има изградени санаториуми и почивни станции.

В Бургас могат да се посетят Морската градина, Градската галерия, Бургаската опера, Държавен куклен театър и много други.

Град Несебър е истинско историческо съкровище на България. През 1956 г. е обявен за град-музей - археологически и архитектурен резерват. Прекрасната историческа атмосфера на града е предпоставка за незабравима почивка.

Източник: bg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.com, Интернет
Снимки: panoramio.com, Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: