ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Копривщица - градът - музей

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - гр. Копривщица

Копривщица е град централната част на Западна България. Той е единственото населено място и административен център на община Копривщица, Област София.

Отстои на 110 км югоизточно от гр. София, на 80 км северозападно от гр. Пловдив и на 27 югоизточно от гр. Пирдоп

Населението наброява около 2 500 души.

Природа

Разположен е в живописна долина по течението на река Тополница, на 1060 м надморска височина.
Територията се характеризира с изразен континентален планински климат. Зимата е студена, но слънчева, с дебела снежна покривка.  Средната температура за януари е - 4.0ºС. Лятото е прохладно и свежо, заради голямото надморско равнище и обичайното за летния сезон местно северно течение, идващо по долината на р. Тополница от високите склонове на Стара планина. Средната температура за юли е 16.7ºС.

Инфраструктура

 

Техническа инфраструктура: Градът е благоустроен, с изградени водоснабдителна, канализационна, електропреносна, съобщителна мрежи.
Образование: Тук функционират Средно Общообразователно Училище "Любен Каравелов", Целодневна Детска Градина "Евлампия Векилова", Читалище "Хаджи Ненчо Д. Палавеев".
Здравеопазване:  работят 3 лекарски практики, 3 зъболекарски практики, 2 аптеки. Най-близкото здравно заведение е в гр. Пирдоп /27 км/.
Транспорт: До Копривщица има добри транспортни връзки. Ж. п. гара Копривщица, на подбалканската линия София – Карлово - Бургас, отстои на 10 км от града. Осигурен е автобусен транспорт от гарата до града, чието разписание е съобразено с това на влаковете.
Редовен автобусен транспорт от гр. София, с начална спирка от Централна автогара /Трафик маркет/ и Гара Подуяне, и от гр. Пловдив, Автогара Север.
На около 16 км от града минава и автомобилният път Е871 (Подбалканския път), свързващ София с Бургас.

Туризъм

Копривщица е архитектурно-исторически резерват, включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта, под номер 75.

Градчето се превръща постепенно в уникална и туристическа дестинация, която от една страна впечатлява със своето богато историческо и културно наследство, а от друга предлага съвременни удобства и комфорт.
Копривщица е отлично място за спокойна почивка в истинския смисъл на думата. Градчето е осеяно с малки семейни хотелчета, за които са характерни типичната копривщенска подредба и идеално поддържани, изпъстрени с много цветя дворове.

Най-интересните за посещение обекти са:

Музей "Ослековата къща" - Построена през 1856 година, тази къща е изключителен паметник на българската късновъзрожденска жилищна архитектура и е най-посещаваната в града. Фасадата й се изписана от Самоковски майстори.

Музей "Лютовата къща" - Построена е през 1854 година и представлява шедьовър на късната копривщенска възрожденска архитектура. Притежава богата стенописна украса отвътре. Отвън стените са оставени гладки. На приземния етаж се намира постоянна изложба на оригинални плъстени килими от копривщенския музеен фонд и колекция от съвременни плъсти. 

Къща-музей "Георги Бенковски" - Тази сграда от 1831 година пресъздава автентичната битова уредба в родния дом на апостола на Априлското въстание. Музеят е посветен на Георги Бенковски. Представен е документален материал, който е свързан с живота и дейността му.  Къщата е забележителна, като особено впечатление прави архитектурата, която е представител на типичната еснафска къща от времето на Възраждането.  В експозицията е изложена и оригиналната пушка на войводата.

Къща-музей "Любен Каравелов" - Сградата представлява комплекс от три сгради-родната къща на писателя  от 1810 година с възстановка на битовата обстановка, "Стопанската сграда" от 1820 година с експонираната оригинална Каравелова печатница от Букурещ и двуетажната сграда от 1835 година. Най-интересна е печатарската машина на писателя, която той закупува през 1871 година. С нейна помощ той е печатал вестниците си, както и списание "Знание", както и Ботевия вестник "Знаме".

Къща-музей "Тодор Каблешков" - Това е родният дом на видния възрожденец. Той е един от най-изящните и представителни паметници на копривщенската възрожденска архитектура. Чрез лични вещи, възстановки с оригинални етнографски материали и документи са представени животът и революционната дейност на Каблешков. Къщата е построена от майстор Генчо Младенов през 1845 година. През 1935 година тази сграда предсатвлява първият реставриран копривщенски възрожденски паметник. 

Къща-музей "Димчо Дебелянов" - В музея са представени животът и литературното творчество на големия български поет Димчо Дебелянов. Възстановена е семейно-битовата обстановка, в която е живял той. 

Църквата "Успение Богородично" - Построена е през 1817 година от мирковски майстори. Отличава се с високата си архитектурно-художествена стойност. Запазен е иконостас от 1821 година. 

Калъчевият мост - Наричан е още Мостът на "Първата пушка". Представлява един от символите на Копривщица. Изграден е през 1813 година от грубо дялани камъни. Реставриран е след 100 години от правнука на първоначалния строител Хаджи Найден Калъчев. От там идва и името на моста. Наричан е още  "Първата пушка", тъй като на 20 април 1876 година е произведен първият изстрел, отбелязващ началото на Априлското въстание. 

Мавзолеят-костница - издигнат е в памет на участниците в Априлското въстание, които са избити от турците. 

Източник:  http://www.koprivshtica-bg.hit.bg/http://www.nasamnatam.com
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: