ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

ЛОВЕЧ

Имоти в град Ловеч

Ловеч е областен град в Централна Северна България.

местоположение

Ловеч е град в централна северна България, в подножието на Стара планина. Разположен на двата бряга на река Осъм като е разделен на две части – стара и нова. Намира се на 80 км от Велико Търново, на 35 км от Плевен и на 150 км от София.

На изток е ограден от плато, високо 250 м, с почти отвесен склон към Източната производствена зона. Билото и склоновете на платото се заемат от лесопарк "Стратеш", югозападната му част е известна под името “Вароша”, по чиито стръмни склонове е разположен едноименният архитектурно-исторически резерват, сгушен между хълмовете Хисаря и Баш бунар. Това е най-красивата и живописна част на града.

икономика

Силно развита в града е промишлеността. Ловеч е прочут с предприятията си за кожа (Велур), за машини (Елпром), за местни изделия (Бони Оборот), мебели и др. А в завод Балкан, в който в продължение на много години се произвеждат велосипеди и се сглобяват автомобилите Москвич, в момента се изготвя проект за производство на нова марка автомобили.

Традиционни са производствата на почти всички видове храни. Аграрното производство е в състояние да осигури около 2 пъти потреблението на храни в общината. Ловешка община е традиционен производител на зърнени култури, зеленчуци, плодове, месо и мляко. Развити са и почти всички направления на хранително-вкусовата промишленост. Значителни мощности са изградени за производство на брашно и комбинирани фуражи.

образование

В града има две престижни гимназии – Езикова гимназия „Екзарх Йосиф I” и Природо-математическа гимназия. Друга възможност за образование са техникумите в града – ветеринарен и механотехникум, техникум по икономика и търговски услуги, както и няколко 4 основни, 3 средни училища. Също така, в града е създаден филиал на Икономическия университет в Свищов, което го прави притегателна точка за все повече млади хора.

В Ловеч има и 9 детски градини, 4 градини, както и различни спортни йлубове по футбол, хандбал, тенис, бейзбол, баскетбол, спортно ориентуране, шахмат и др.

културни забележителности

Градът е един от най–старите и най–интересните градове на България. Територията и околностите му са били обитавани още в дълбока древност, предпоставка за което е благоприятното географско положение между планината и равнината.

Една от най-големите забележителности на града е Покритият мост над р. Осъм, построен от прочутия Възрожденски майстор Колю Фичето. На хълма Хисаря се намират руините на старата средновековна крепост, в подножието на която е разположен възрожденският квартал "Вароша".

Във "Вароша" са реставрирани над 160 стари къщи. Кварталът е в близост до центъра на града, който е от другата страна на река Осъм.

Друга забележителност на град Ловеч е Музейната сграда и картинна галерия в кв. “Вароша”. През 1969 г.  самият квартал “Вароша” е обявен за архитектурно-исторически резерват. Със самобитната си народна архитектура от възрожденската епоха той е предпочитано място за отдих от жителите и гостите на Ловеч. Кварталът е в близост до центъра на града, който е от другата страна на река Осъм, свързан с монументален пешеходен мост. Обектът е непосредствено под хълма Стратеш, на историческия площад “Тодор Кирков” и до единствения покрит мост на Балканския полуостров.

транспорт

Ловеч е важен комуникационен възел, където се пресичат основни пътища – север-юг и запад-изток. Той се намира на 100 км от речно пристанище Свищов, на 300 км от морско пристанище Варна и на 150 км от граничен пункт Русе. Има редовни автобуси и влакове до София , Плевен, Велико Търново и др.


Интернет страници: http://www.oblastlovech.org/BG.php ; http://www.lovech-tour.com/ ; http://www.search.bg/ ; http://lovechmuseum.hit.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: