ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

КЮСТЕНДИЛ

Имоти в град Кюстендил

Кюстендѝл (старо име от Средновековието - Велбъжд, от Античността - Пауталия) е областен град в Югозападна България, административен център на Кюстевдилска област.
Градът е разположен на около 100 км югозападно от Столицата София. Намира се в близост до границата с Република Северна Македония и с Република Сърбия. Балнеоложки и туристически център с национално и международно значение, археологически и архитектурен резерват, изходен пункт за туризъм и ски спорт в планината Осогово.

Според оценка на НСИ населението на Кюстендил е 39 284 жители към 31 декември 2019 година.

Кюстендѝл е град в Югозападна България. Областен център на Област Кюстендил и административен център на Община Кюстендил.

Местоположение

Кюстендил е разположен в полите на Осоговската планина в Югозападна България по двата бряга на река Банска. Той е областен център с важно гео-стратегическо значение. Градът отстои на около 90 км югозападно от София, на около 70 км северозападно от Благоевград и на приблизително 22 км от границата с Македония.

Районът, в който е разположен градът, се отличава със своята красива и разнообразна природа и плодородна земя. Той е богат на водни ресурси и има уникални минерални извори. В близост преминава р. Струма, а през самия град минава р. Банищица.

Климатът в града се характеризира с топло и продължително лято, къса и не много студена зима. Есента е продължителна, топла и слънчева, докато пролетта настъпва рано.

Надморската височина е приблизително 527 м.

Населението е около 44 000 души.

Образование

На територията на града функционират 7 основни училища, 1 спортно училище, 9 гимназии, 1 професионален частен колеж, основно оздравително училище за белодробни заболявания „Райна Цанева“ и Санаториум за деца с хронични белодробни заболявания. И още - 9 читалища и 1 регионална библиотека.

Икономика

Град Кюстендил е център на лека и преработваща промишленост : дърводобив, производство на обувки, трикотаж, конфекция, детски играчки, опаковки, алкохолни производи, хлебопроизводство, печатарство и консервна промишленост. В града има предприятия за производство на кондензатори, силови трансформатори, битово и кухненско обзавеждане и дограма. През последните години се развиват хотелиерството и туризма. Района има традиции в овощарството и търговията с пресни и сушени плодове.

Кюстендил е център на земеделски район с вековни традиции в областта на овощарството, поради което градът и околностите му са известни като “овощната градина на България”.

Като областен център и административен център на община в града са разположени множество общински и държавни институции /Общинска администрация, Областна администрация, Окръжен съд, Административен съд, Областна дирекция на МВР-Кюстендил, Дирекция "Областна инспекция по труда"-Кюстендил, Териториална дирекция "Държавен архив"-Кюстендил и т.н/.

ТРАНСПОРТ

Четири са основните пътни артерии, които водят към Кюстендил. Градът е важен шосен възел на пътя София - Скопие и ж.п.гара на линията София - Перник - Гюешево. През Кюстендил минава паневропейски транспортен коридор 8 (Вльора - Тирана - Скопие - София - Бургас - Азия)

Има редовни автобусни линии до столицата София и съседните градове.

Туризъм и културни забележителности

Кюстендил и околностите му са известни като “овощната градина на България”. Той е известен балнеологичен курорт и регионален център. Запазената природа и наличието на множество минерални извори, го превръщат в отлично място за културен туризъм.

Меката зима позволява целогодишно лечение, като от десетилетия в града функционират почивни домове, бани, санаториуми и хотели. Районът предлага и отлични условия за планински туризъм със своята туристическа мрежа от хижи и маршрути.

Сред основните културни ценности на Кюстендил са богатата сбирка на Историческия музей, съхраняваща находки от най-дълбока древност, а Художествената галерия притежава една от богатите колекции в страната.

Кюстендил е родно място на много прочути художници в България, един от които е Владимир Димитров-Майстора.

В Кюстендил има величествена римска водолечебница и храм на бога на здравето Асклепий, построена през II - III век. Други интересни забележителности са: църквите “Св. Георги” (XII – XIII век) в местността Колуша, “Св. Богородица” (1816) и “Св. Димитър”, Пирговата кула (XIV-XV в.), джамията “Ахмед бей” (1531), Лекарската къща, Къщата на Прокопиев и др. В града има и много паметници, посветени на Руските войници загинали в борбата за освобождението на града.

Едно от най-ценните съкровища на Кюстендил са лековитите минерални води. Климатът е континентално-средиземноморски със средна годишна температура 11 ºС. Минералната вода от безбройните източници /естествени извори и кладенци/ имат почти постоянно химично съдържание и температура (71 – 73 ºС). Водата е с лека концентрация на минерали, гореща е и съдържа сулфиди, силиций, флуор и натриеви сулфати.

Лечебните и профилактичните й качества се дължат главно на сулфидите, високата температура, хипотоничния ефект, леката минерализация и относително високото съдържание на флуор. Друг фактор, допринасящ за лечението на много болести, е наличието на торфна мина близко до село Байкал.

Така приятният климат, торфното поле, минералните води и възможността за специално лечение с плодова диета, превръщат Кюстендил в едно от най-привлекателните кътчета в България.

Източник: http://bg.wikipedia.org/ ; http://www.kustendil.bg
Снимки: Мирела, Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: