ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Център - Варна

Вижте къде се намира на картата Имоти в град Варна - Център

Центърът на Варна се намира в южната част на града. Историческият център е на юг от булевард "Христо Ботев" и неговото продължение булевард "Мария Луиза". През него минават множество пътни артерии, пешеходни улици и булеварди. Булевард "Княз Борис I" е най-известната пешхедна улица. На нея са разположени най-скъпите бутици в града. Според брокери тя е втората най-скъпа улица в България след софийския булевард "Витоша".
Гръцката махала според историците е най-старата част на града. Тя е разположена непосредствено над Морската градина, близо до морския бряг. Тук ще ви очороват тихите, зелени улици и множество заведения, които предлагат различна кухня. Морската градина е достъпна от булевардите: "Сливница", бул."Княз Борис І", бул."Цар Освободител" и бул."Приморски".
На крайбрежната алея под Морската градина, само на минути от адмистративния център може да изберете някой от Варненските плажове, както и някое от многобройните заведения с романтична атмосфера и морска гледка, които предлагат разнообразие от прясна риба и морски деликатеси.
В центъра на Варна се намират повечето държавни и общински институции, двата най-големи културни центрове в източната част на страната - Фестивалният и конгресен център и Дворецът на културата и спорта; три от петте университета в града, както и много училища, здравни заведения, музеи, галерии, културни и информационни центрове.
Много градски градини, алеи и фонтани, изпълнени с места за отдих, кафенета и ресторантчета са притегателно място, както за варненци, така и за гостите на града.

 

 

Култура и история

Драматичният театър "Стоян Бъчваров" се намира в идеалния център на града. Строен е преди около век по виенски образец и в него се помещава театър, опера и филхармония. Основите му са положени от френски войскови артисти още през Кримската война от 1856 г. Тук е създаден и първият български театрален спектакъл по българска драматургия. Недалече от него се намира и Кукленият театър, където се провежда ежегодният фестивал на кукленото изкуство “Златният делфин”.

Катедралната църква “Св. Богородица” се счита за емблема на морската столица на България. Тя се издига в самия център срещу алеята на театъра. От площада пред нея тръгват автобуси за всички главни крайградски направления, включително и аерогарата. Църквата е построена през 1886 г. от възрожденски майстори по петербургски архитектурен план. Осветена е едва през 1910 г., поради продължителния строеж и изографисване. Дърворезбата на олтара и епископският трон са дело на дебърски майстори от Македония. Главните стенописи са изпълнени през 1950 година.

Храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" се намира близо до Морската градина и датира от 1886 година. Тя има много интересни стенописи и стари икони от майстори, представители на различни иконописни школи в България.

Римските терми се намират в идеалния център на града. Строени са през II век по време на император Антоний Пий, а след V век, при варварските нашествия, са изоставени. След дълга проучвателна и реставраторска работа днес те са консервирани и могат да бъдат разгледани от туристите и гостите на града. През XIV век тук имало грънчарски работилници, по-късно около тях е построен малък квартал.

Археологическият музей е в сградата на старо училище от епохата на Възраждането. Тук посетителите могат да разгледат макети на наколни жилища от периода на палеолита, залата за архаично изкуство и поминък, залата на античното изкуство - една от най-големите и впечатляващи сбирки в страната, раннохристиянски предмети и църковна утвар, култови предмети от древнобългарския етнос, залата с експонати от XIII-XIV век, в която е представено развитието на занаятите от онова време, залата на българските приложни изкуства и лапидариум с изложени саркофази, надгробни паметници, стели и колони. Музеят притежава редки предмети от Египет, Гърция, Вавилон и целия Средиземноморски басейн, дошли по търговските пътища в древен Одесос. Има изключително богата сбирка, в която уникален експонат е прочутото Варненско златно съкровище - най-старото обработено злато (от преди 6000 години) в света, открито до днес.

Музеят на националното Възраждане се помещава в сграда от 1861 г., обявена за паметник на културата. Музейната експозиция е открита през 1959 г. от родолюбиви граждани и учени и многократно е обогатявана и разширявана. В приземния етаж е запазена първоначалната уредба на църквата “Св. Архангел Михаил”. С мащабна експозиция е представена борбата за църковна просвета и национална независимост, както и епичните боеве през Освободителната руско-турска война.

Военноморският музей се намира в Морската градина и събира всички по-важни материали от основаването на българския военноморски флот през 1878 г. до днес. Създаден е от големия учен Карел Шкорпил през 1923 г. В двора на музея има експонати на открито - оръдия, стари котви, морски съдове и пр.

Природонаучният музей е създаден през 1960 г. и разкрива образци от флората и фауната на българските земи, геоложки и спелеоложки макети показват етапите в създаването на земната структура, има малко табло с основните видове камъни и минерали. Експонатите са разделени в три зали - геология, растителност и животински свят.

Музеят за история на Варна В Музея за история на Варна посетителите ще се запознаят с единствената си порода експозиция в страната, разкриваща атмосферата на стара Варна в периода 1878-1939 година. В залите са възстановени с оригинални предмети, занаятчийски ателиета, хотелска стая, сладкарница, гостилница, фотографско ателие, адвокатска кантора, шапкарски магазин, книжарница, магазин за детски играчки, магазин за радиоапарати, кът от плажа с кабинка за преобличане, изработена от тръстика гостна, и вътрешен двор на варненска къща.

Художествената галерия е открита през 1950 г. В нея има картини от най-големите български художници и творби на много чуждестранни творци, получени в галерията като дарения от частни лица. Филиал на галерията е къщата музей “Георги Велчев”, където се съхраняват платна на именития варненски художник. Изложбата на църковната иконопис от епохата на Възраждането е уредена към църквата “Св. Атанасий”, строена през XIII век до римските терми. Самата църква е изключително интересна с фреските и иконите си, с резбования си олтар и владишкия трон. Има колекция от щампи и литографии, богослужебни книги и каноници от Българското възраждане.

 

Места за отдих и развлечения

Морската градина е другата емблема на Варна. Тя датира от края на ХIХ век, като нейният план се осъществява през 1908 г. Тогава се възприема идеята да се поставят бюстове на възрожденци в някои от алеите. Днес в нея има амфитеатър, астрономически комплекс - първият в страната - с обсерватория, планетариум и кула, много развлекателни площадки и малък гребен канал за деца, басейн за водни колела и зоопарк. Централните морски бани и плажът се намират под Морската градина. Те са градени още в началото на века и включват поликлиника, водо- и калолечителен комплекс, два кея, няколко ресторанта и дискотеки.

Аквариумът e открит през 1932 г. - първата и единствена в страната морска биологична станция. През 1954 г. към аквариума се основава Научноизследователски институт по проблемите на морето, за риболовната и рибната промишленост. Тук са събрани стотици видове риби, молюски, актинии, раци, охлюви, както и обитатели на сладководните басейни. Специално място е отделено на природните богатства, извличани от Черно море - от морската сол до нефта.

Делфинариумът е една от любимите атракции за гостите и децата на Варна. В него редовно се дават представления и се правят демонстрации с умните делфини, могат да се правят снимки и да се дава храна на животните. Атракциите всяка година се обогатяват, като шоуто придобива все по-интересни форми с участието на клоуни, мимове и актьори.

Летният театър е център за много прояви, като най-съществени от тях са Варненските музикални дни, световноизвестният Международен балетен конкурс и дните “Варненско лято” - триенале на изкуствата.

Фестивалният комплекс пред входа на Морската градина е съвременно здание от алуминий, камък и стъкло. В него има няколко сцени и конферентни зали, голям базар, ресторант и сладкарница. Тук се провеждат множество изложби и фестивали, изнасят се оперни, балетни и театрални представления.

 

 Автобусни линии: 3, 7, 8, 9, 14, 19, 26, 27, 28, 29, 31, 31А, 51, 109, 148, 409

 

Текст и снимки: Мирела - офис Варна

 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: