Остров Самос

Имоти в остров Самос

География

Самос е сред най-големите острови в Гърция, намира се в източната част на Егейско море. Близо е до крайбрежието на Турция и влиза в състава на архипелага Южни Споради. Разположен е на юг от остров Хиос, на север от Патмос и Додеканезите.

Площта му е 500 кв. км, а населението е около 35 000 души.

Столицата на острова е град Вати, известен още като Самос.

Релефът е планински като склоновете на острова са обрасли с гъста средиземноморска растителност и носи прозвището „Вечнозеленият”.

Климатът е типично средиземноморски с мека и дъждовна зима, а лятото е сухо и топло.

Температурата на морската водата през летните месеци достига до 25ºС.

Транспорт

На островът има летище „Аристархос”, което се намира на 4 км западно от с. Питагорио и на 15 км от гр. Самос, където има редовни полети от и към Атина (които траят към 45 минути), Солун, о-в Миконос и о-в Санторини. Международните полети включват дестинации като Англия, Германия, Швейцария, Финландия и др.
Също така има редовни фериботи и посещения от лайнери с туристи.

Повечето населени места разполагат с таксита.

Икономика

Основният поминък на населението са земеделието и туризмът. По-голямата част от острова е покрит с лозя, от които се произвежда вино. Най-разпространеният сорт грозде е Мускат. Отглеждат се още и маслини, цитруси, смокини, бадеми, цветя, мед и др.

Банките работят от понеделник до петък от 8:30 до 14:30. Има ги в столицата и в основните туристически комплекси.

Образование

Островът разполага с богат избор на държавни и частни училища, детски градини, ясли, както и университет в гр. Карловаси, който е вторият по големина град на Самос и е на 35 км от столицата.

Култура

Всяка година тук се провежда тридневен рок фестивал, който привлича много групи и фенове на тази музика.

Докато се провежда карнавала в гр. Карловаси се събират хора от всички по-малки населени места от островът и се наслаждават на веселите костюми.

Здравеопазване

Има две болници: първата е разположена в столицата, а втората е в гр. Карловаси. Трябва да се знае, че има аптеки, но те отварят към 13 часа и работят до сутринта на другия ден.

Пазар на недвижими имоти и строителство

Районът е застроен предимно с еднофамилни къщи. Тяхната архитектура се отличава с наличието на просторни тераси с панорамни гледки.

Повечето постройки са ниско етажни. Дори в големите градове много рядко могат да бъдат забелязани високи сгради.

Офертните цени за района варират от 500 €/кв.м до 2000 €/кв.м, в зависимост от имота, състоянието и местоположението му.

Туризъм

Поради естествената природна красота на острова, богатата история, традиционната архитектура и гостоприемството на хората Самос е любима дестинация както на чуждестранни туристи, така и на самите гърци. Великолепието от редуващи се скали и заливи, пясъчни брегове и гори, топлият пясък и прозрачната и чиста морска вода привлича туристите и хората решили да останат и живеят там.

Водните ски, въздушният сърфингът, тенисът на корт, както и разходките с джет са характерни атракции.

Наличието на хиподрум и пристанище, на които се провеждат състезания, са още алтернативи за туристите и местните жители да прекарат приятно свободното си време.

Два от обектите, намиращи се на острова, са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО – останките от древното укрепление на пристанище Питагореон и руините на античния храм на богинята Хера – Херайон.

Източници: www.bg.wikipedia.orgwww.meandertravel.com/samos
Снимки: www.samos.gr

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: