Остров Тасос

Имоти в остров Тасос

География

Тасос е гръцки остров в северната част на Егейско море, на около 10 км от континента.

Площта му е 384,92 кв. км, а населението е около 16 000 души.

Столицата на острова е град Лименас, известен още като Тасос, с население около 2000 жители. Вторият по големина град е Лименария.

Релефът е планински, като е обрасъл със средиземноморски бор и носи прозвището „Вечнозеленият”.

Най-високият връх е Ипсарио с 1203 м.

Климатът е типично средиземноморски с мека и дъждовна зима, а лятото е сухо и топло.

Температурата на морската вода през летните месеци достига до 25ºС.

Транспорт

До остров Тасос се стига само с фериботи, които пристигат на пристанищата в гр. Принос и гр. Лименас. Най близкото летище и автогара са в гр. Кавала.

Икономика

Населението основно е заето с туризъм. Развити са индустрии като: дърводобив, обработка на мрамор, производството на зехтин, вино и мед.

Също така се отглеждат овце и кози. Риболовът е още един от поминъците.

Банките работят от понеделник до петък. Има ги в гр. Лименас и в основните туристически комплекси.

В пощенските станции може да използвате телефон, да пуснете писмо и смените валута.

Здравеопазване

Има здравен център, с модерна апаратура в гр. Принос. Също така има и общопрактикуващи лекари в другите населени места. В повечето градове и села има аптеки.

Сигурност

На Тасос ще откриете полицейски участък близо до всяко по-голямо населено място. Има и туристически полицейски участък в гр. Лименас, който е за да помага на посетителите. Съдействат дори при намирането на места за настаняване на туристите. И двете се намират в една и съща сграда.

Пазар на недвижими имоти и строителство

Районът е застроен предимно с еднофамилни къщи. Тяхната архитектура се отличава с наличието на просторни тераси с панорамни гледки.

Повечето постройки са ниско етажни.

Всеки европейски гражданин може да закупи имот в Гърция като за улеснение се обърне към агенция или адвокат за съдействие.

На Тасос има новопостроени комплекси с еднофамилни къщи подходящи за туристи, които биха искали да купят имот подходящ за почивки.

Има двуетажни къщи, с отделен вход за всеки етаж, така че са разделени на самостоятелни апартаменти.

Офертните цени за района варират от 800 €/кв.м до 2000 €/кв.м, в зависимост от имота, състоянието и местоположението му.

Туризъм

Поради естествената природна красота на острова, богатата история, традиционната архитектура и гостоприемството на хората Тасос е любима дестинация както на чуждестранни туристи, така и на самите гърци. Великолепието от редуващи се скали и заливи, пясъчни брегове и гори, топлият пясък и прозрачната и чиста морска вода привлича туристите и хората решили да останат и живеят там.

До старото пристанище, пред Археологическия музей в гр. Тасос, се намира Древната агора, където от разкопките са открити много паметници. Най-значимите от тях са Коридорът на боговете, построен през 470 г. пр.н.е., представляващ голям комплекс от постройки. Друг също така важен паметник от VII в. е Гробът на Глафкос.

Една от най-красивите местности на Тасос е Алики. Това е важно археологическо място, където посетителите могат да се възхитят на много древни и средновековни паметници.

В повечето градове и по-големи села ще откриете разнообразни таверни, ресторанти, кафенета, барове и клубове.

Вълните край брега на Парадисос предлагат единствената възможност за уинд сърфинг и спускане с морски парашут. Островът дава възможност и за изследване на морското дъно с чудесни гледки и множество риби. Има и подходящи места за любителите на риболова.

В хотелските комплекси и къмпинги посетителите могат да намерят тенис кортове.

Тасос предлага и еко маршрути, туристите могат да се изкачат на връх Ипсарио по красивите озеленени пътеки.

Наличието пристанища, където може да наемете лодка или малка яхта, са още алтернативи за туристите и местните жители да прекарат приятно свободното си време.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: