ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Област СОФИЯ

Имоти в област София

Област София се намира в Западна България.

местоположение


 
Населението й е съсредоточено в 289 населени места в обсега на 22 общини:
Божурище, Ботевград, Годеч, Горна Малина, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Ихтиман, Копривщица, Костенец, Костинброд, Правец, Самоков, Своге, Сливница, Златица, Антон, Пирдоп, Мирково, Чавдар, Челопеч, Долна Баня.

Тя е втората по големина област на територията на страната, след област Бургас и първата по броя на общините, включени в нея.

Голямо преимщество на областта е близостта й до столицата. Шест общини включени в нея граничат с гр. София (Божурище, Костинброд, Своге, Елин Пелин, Ихтиман и Самоков).

Административен център на областта е град София, който е столица на България и е най-голям, политически, стопански и културен център.

Климатът в областта се характеризира с топло лято и студена зима. Пролетта е прохладна, докато есента е топла и често по-продължителна. В района на столицата климатът е по-влажен и с по-големи количества валежи, поради близостта на планина Витоша
В Софийската котловина често се наблюдава фьон през пролетта и есента. 

През територията на областта преминават едни от най-важните пътни артерии на страната - автомагистрала Хемус, свързваща столицата София с гр. Варна и първокласни пътища Е-70, Е-72 и Е-83.

Историческо наследство


Многобройните и ценни археологически паметници, художествени произведения и отбранителни съоръжения, които сa разкрити, красноречиво говорят за разцвета и значението на старата Сердика. Като кръстопътен град в Източната Римска империя Сердика е понесла ударите от нашествията на варварите. През времето на техните набези тя претърпява големи поражения. Нейното величие не се възвръща, но крепостта и великолепната църква "Св. София", чието име носи нашата столица, били възстановени.

През VI в. по времето на Юстиниан, Сердика отново е важен град в Източната Римска империя. Наскоро след това градът попада под ударите на нахлуващите на Балканския полуостров славянски племена, което довежда до пълното му славянизиране.

През IX в., по времето на Хан Крум , Сердика получава славянското име Средец и става важно военно, политическо и културно средище на обширната средновековна българска държава.

Византийското владичество през XI и XII в., когато градът е известен с името Триадица, прекъсва за известно време неговия разцвет. През XIII и XIV в. Средец отново процъфтява в икономическо и културно отношение.

Към края на XIV в. градът вече се нарича София. По това време той е силно укрепен и богат град с добре развито занаятчийство и търговия. На 3 април 1879 г., след освобождението на България от Турско робство, София е обявена за столица на България, поради географското си разположение и потенциал за икономически растеж. Инфраструктурното развитие на града придобива национално значение.

 

Природни дадености

Софийският регион се отличава с изключително богатство на природни ресурси, културно-исторически забележителности и възможности за отдих и туризъм.

Горда и величествена над столицата София се издига Витоша - най-посещаваната българска планина. Тя предлага както прекрасни туристически центрове с отлично поддържани писти и ски съоръжения - Алеко и Златните мостове, така и красиви природни феномени като Боянският водопад, каменни реки, пещерата Духлата - най-дългата пещера в България.

Биологичното разнообразие на района е съхранено в Природният парк 'Витоша', където многобройни живописни маршрути дават възможност на много хора да се наслаждават на прекрасната природа.

Останалите планини в региона са Верила (на юг), Плана (на изток) и Лозенска планина (на североизток), които макар и не така посещавани като Витоша предлагат прекрасни пейзажи и условия за пешеходен туризъм. Едно от любимите места за почивка и отдих в този район са двата язовира Панчарево и Искър.

Туризъм


Изключително богато е културно-историческото наследство. Множеството музеи, църкви и архитектурни и исторически паметници в столицата София, както и множеството манастири на територията на Софийски регион: Драгалевски, Вакарелски, Панчаревски, Кладнишки, Владайски, дават възможност да се докоснем до интересното и богато историческо минало на България. Там се намира уникалната Боянска църква, включена в Списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.

 

Източници:  http://www.sofia.bg/;   www.sf.government.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: