ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В ГЪРЦИЯ

Държава:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Остров Кефалония

Имоти в остров Кефалония

Местоположение:

 

Кефалония (на гръцки: Κεφαλλονιά) е гръцки остров в Йонийско море. Той е най-големият от групата на Йонийските острови. Разположението на острова е: 20°30' и.д., и между 38°12' и 38°18' с.д.

История

Според една от версиите островът получил името си от митологическия герой Кефал (Cephalus). Кефал бил син на Хермес. След като Кефал помогнал на Амфитрион във война и за награда той му дал острова, който днес носи неговото име. Според друга версия името означава - "остров с глава" и е свързано с името на скалата Кефалус.

География

Островът е с площ от около 800 кв.км. Най-високата точка е планината Еном (1628 м.). Кефалония се намира в сеизмична зона. В 1953 г. островът пострадва значително от земетресение.
Най-големият град и столица на едноименната провинция е Аргостолион. Населението (2005) на острова е 42 088 души.

Планини


Най-високата планина на Кефалония е Айнос с височина 1628м, на запад-северозапад са планините Палики, Герания и Агиа Динати.

Гори


Горите са рядкост на острова; въпреки че производството на дървесина е едно от най-развитите на Йонийските острови.  Горските пожари бяха чести през 1990 и ранната 200 година. Тези пожари все още са основна заплаха за населението на Кефалония.

Земеделие


Основни земеделски занимания на Кефалония са отглеждането на животни и засаждане на маслини,  зърно и зеленчуци. Производството на зеленчуци е предимно на полета, които обхващат по-малко от 15% от острова; по-голямата част от острова е неравен и планински и е подходящ само за отглеждане на кози. По-малко от една четвърт от земята на острова е подходяща за оране.

Пристанища


В областта има пет пристанища: четири основни на острова и едно пристанище с връзки до Патрас и Итака. Има и пътна връзка към останалата част от острова, но шофирането от Ликсори до Аргостоли отнема 30км отклонение.

Източник: wikipedia

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: