ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Област ТЪРГОВИЩЕ

Имоти в област Търговище

Област Търговище се намира в Източна България.

Местоположение

Областта включва 5 общини /Антоново, Омуртаг, Опака, Попово, Търговище/ и 196 населени места. Територията на областта е 2710,4 км2 населението наброява 138160 хил. д. (2003 г.).

Административен център на областта е град Търговище. Той отстои на 320 км от София, на 121 км от Варна и на 100 км от Русе.

климат и природни ресурси

Климатът в областта се характеризира със студени североизточни ветрове през зимните месеци, а лятото е горещо и сухо. Типично се наблюдават засушавания в края на лятото- юли и август, докато в началото му са характерни множество превалявания от дъжд. 

Районът е беден на водни ресурси, което е наложило изграждането на много водоизточници.
Търговищките минерални извори са разположени на 8 км югозападно от града. Температурата на минералната вода е 27оС. Има редовни автобусни линии от града до минералните извори.

икономика

Край Търговище са изградени два завода за производство на стъкло и стъклени изделия за бита. Очаква се да бъдат разкрити също така съпътстващи производства от стъкло за потребителския сектор, автомобилни стъкла, опаковки, дограми за строителството, за мебелната промишленост, разработване на кариери за основните суровини: кварцов пясък, калцинирана сода, варовик.

На територията на областта работи и един от най-големите производители на оловно-кисели акумулаторни батерии в Европа, по лиценз на немската фирма ВАРТА. Дружеството притежава стандарт ISO-9001 - международен стандарт за управление на качеството.

В областта се развива също така винопроизводство, шивашка промишленост, производство на безалкохолни напитки по лиценз на Кока-Кола, производство на рафиниранослънчогледово масло, строителство, мебелопроизводство, дърводобив и дървообработваща промишленост, търговия и услуги.

Земеделието е важна съставна част от икономиката на област Търговище. Тук има потенциално силна селскостопанска основа. На територията на областта са налице отлични условия за отглеждане на зърнени, технически и фуражни култури. Основна култура си остава пшеницата.

С промишлено значение са находищата от глинест мергел на 1 км от град Търговище, от червена глина за керамзит - за производство на керамика и тухли.

образование

Общият брой училищата към 2005 г. В област Търговище е 94 (81 общообразователни, 8 професионални гимназии и 5 специални училища), 7 обслужващи звена, от които две обслужващи звена със социално предназначение. По видове разпределението на училищата е: начални – 22, основни – 51, прогимназии – 1, гимназии/професионални гимназии – 3/8, СОУ – 5.

култура

Област Търговище е авторитетен и активен културен център. Търговище е домакин на традиционни национални прояви, включващи се в европейската палитра. Провеждат се празници на женските и девическите хорове, театрален фестивал “Дни на големия театър в малкия град”, международен фестивал на професионални спектакли за деца “Вълшебната завеса”. В град Попово се провежда веднъж на две години

Балкански кинофестивал за операторско майсторство “Златното око” в памет на известния български кинооператор Димо Коларов.

Средища на културното развитие са музеите, театрите, читалищата, библиотеките, галериите и културните институти.

туризъм

Стратегическото положение, благоприятните климатични и географски условия, богатството на природното и културното наследство са предпоставки за развитие на разнообразни алтернативни форми на туризъм, както и за развитие на доходни икономически дейности, свързани с туристическия сектор.

Забележителности


По-значимите разкрити паметници са:

Крумово кале (Мисионис)
Останките на ранновизантийска и средновековна крепост “Крумово кале” (V-VI, IX-X, XIV в.) се намират в м. "Парка", на 7 км от Търговище по пътя за Омуртаг. Налага се научната хипотеза, че крепостта е част от известния византийски град Мисионис. Най-старият културен пласт е от края на V в. В края на IX век върху руините възниква българско селище. През XII-XIV крепостта отново е част от отбранителната система на прохода Дервента.

Защитена местност "Римски мост"
Римският мост се намира на 12 км югозападно от Омуртаг и на 60 км. югозападно от Търговище, между селата Виданово и Голямо Доляне, близо до Стара река. Независимо от името си, мостът не съществува от римски времена. Той е построен през XVI–XVII век. Дълъг е 60 метра, широк 4 метра и висок 10 метра.

Петкорабната базилика и Тракийското светилище на бог Аполон се намират на около 23 км от град Търговище и на 2.5 км южно от с. Драгановец. Находките свидетелстват за функцията на първоначалното съоръжение - Тракийско светилище (II – IV в). По-късно върху основите на светилището е построена петкорабната ранновизантийска базилика (V-VI в.). Около нея е имало развито селище. През XII в., върху него израства късно-средновековно българско селище, свързано с крепостта “Марната”. В комплекса е открита и пещ за строителна керамика (свързана с изграждането на базиликата).

В общината се намират и множество запазени религиозни паметници (църкви и джамии). По-старите църкви съхраняват уникални стенописи. Запазени са и значими паметници на ислямската култура.

В непосредствена близост до града се намира и интересният "Ловен парк", езеро Борово око, и на 7 км от града парка на Търговишкото ждрело. Римският мост се намира на 60 км югозападно от Търговище, между селата Виданово и Малко Доляне, близо до Стара река.

"Гърбавата чешма" се намира на около 50 метра от вече споменатата Стара река, на около 75 км югозападно от Търговище и на около 25 км западно от Антоново. Тя представлява естествен варовиков камък, висока е 4 метра и има формата на арка.

 

Източник:  http://www.targovishte.bg/    http://bg.wikipedia.org/wiki/Търговище

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: