ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Област ПАЗАРДЖИК

Имоти в област Пазарджик

Област Пазарджик се намира в Южна Централна България.

Местоположение

Община Пазарджик е разположена в Южна България, в централната част на Горнотракийската низина, на север от планината Родопи, по поречието на река Марица. Общината граничи със седем общини от Пазарджишка област, в т.ч.: община Стрелча, Панагюрище, Лесичово, Септември, Ракитово, Пещера и Брацигово, както и с четири общини от Пловдивска област - Съединение, Стамболийски, Марица, Родопи.

Природни компоненти

Климатът се характеризира с топло и продължително лято, със суха есен и мека и влажна зима. През месеците август и юли често се наблюдават засушавания. Но в районите с по-висока надморска височина, климатът се характеризира с подчертано по-студена зима с продължителна снежна покривка, докато лятото е прохладно. 

 

Икономика


В общината има условия за развитие на месната промишленост поради наличието на много малки частни ферми за свине и телета. Поради благоприятния климат и почви в областта се отглеждат различни винени сортове грозде. Като цяло областта е известна с много винарски райони и изби. Добре развит отрасъл в региона е тютюнопроизводството. Там се отглеждат основно ориенталски тютюн и "Вирджиния".

Туризъм


В рамките на Пазарджишка област е най-големият български балнеоложки курорт Велинград. Той е се намира в най-хубавата част на Западните Родопи - Чепинската котловина, при надморска височина от 700 до 1 800 м.

Във Велинград красивата природа се допълва от мекия и приятен климат. По изобилие и разнообразие на минералните си води Велинград се нарежда на първо място в България с около 80 минерални извора. Градът разполага с над 10 минерални открити и закрити басейна, с градски плажове, над 50 хотела, 43 почивни домове и санаториуми, както и 6 минерални бани.

Истинско чудо на природата е най-големият карстов извор в България - "Клептуза", от който всяка секунда на повърхността бликат 570 л леденостудена вода, която образува две езера, вливащи се в Чепинска река.

На територията на Пазарджишка област са известни повече от 440 археологически, архитектурни, исторически и художествени паметници на културата от праисторията, античността и средновековието до епохата на Възраждането.

На 14 км. южно от града, в непосредствена близост до село Радилово е издигнат скромен паметник на българския писател и демократ Алеко Константинов.

Инфраструктура

През територията на областта преминават множество пътни артерии на Републиканската пътна мрежа. Поради благоприятното разположение на града, през него преминават някои от основните транспортни коридори, свързващи Западна Европа с Близкия Изток и средна Азия. Оттук преминава и международната автомагистрала “Тракия”, европейския път Е-80, който свързва общината със Западна Европа и Истанбул, и транспортният коридор № 8, свързващ Черно море с Адриатическо море.

Железопътният транспорт осигурява достъп до Черноморските градове Бургас и Варна.

 

Източник:  http://www.pazardjik.bg/     http://bulgaria.domino.bg/pazardzhik/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: