ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Чурек

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Чурек

Чурек е село в Западна България. Намира се в община Елин Пелин, област София

Отстои на 21 км североизточно от гр. Елин Пелин, на 27 км южно от гр. Ботевград и на 40 км североизточно от гр. София. Селата Елешница и Столник  са съответно на 11 км югозападно и на 14 км отново в тази посока.

Разположено е в подножието на връх Мургаш (1687 м), а надморската му височина достига 750 м. През него преминават реките Метликовица и Витинска, извиращи от Стара планина. Климатът е умерено-континентален и се характеризира със сравнително топло лято и студена зима.

Постоянното население на селото наброява 306 души.

Селото е много добре уредено, до него се стига по основния за общината републикански път №105. Изградени са водопреносна и съобщителна системи, както и електрическа мрежа. Мобилните оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и близките населени места.

Тук функционират кметство, читалище с библиотека, магазини и заведение. Най-близкият общопрактикуващ лекар работи в с. Столник, а специализирана медицинска помощ ще получите в медицинския център в гр. Елин Пелин. Отново в Столник има и детска градина, а в Елин Пелин други учебни заведения.

Забележителности в района, които си заслужава да бъдат посетени са църквата "Св. Николай Чудотворец" в с. Столник, а край село Елешница се намира Елешнишкият манастир, в чиято църква "Св. Богородица" са запазени ценни стенописи от XVI и XIX в.

Традициите на местните намират своя израз в ежегодния Шопски празник, организиран в гр. Елин Пелин от 1970 г. - представят се носии, песни, танци и много хумор.

Язовир Бебреш е едва на няколко километра и създава отлични условия за любителите на риболова.

В района се наблюдава повишено търсене на имоти. Причината е, както благоприятният микроклимат, добрата инфраструктура, така и близостта до гр. София.

Източници: http://www.elinpelin.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: