Карта
Бележник ()

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Чинтулово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Чинтулово

Чинтулово е село в Югоизточна България. То се намира в община Сливен, Област Сливен.

Отстои на около 12 км югозападно от град Сливен, на около 32 км североизточно от град Нова Загора, на 120 км северозападно от град Бургас, на 310 км източно от столицата София. Съседното село Гавраилово се намира на 5 км югозападно.
Има редовен автобусен и ж.п. транспорт.

Намира се на 188 м надморска височина. Климатът е умерено континентален.  Зимата е мека, а лятото горещо. Есента е по-продължителна от пролетта.

Постоянното население е около 1300 жители. Развито тук е овощарството и зеленчукопроизводството.

Селото разполага с кметство, църква, начално училище, читалище, магазини и кафенета. Има кабелна телевизия, интернет и покритие на мобилните оператори. Жителите му разчитат на двама общопрактикуващи лекари. В съседното село Гавраилово може да намерите поща, средно училище, детска градина, две здравни заведения. Най-близко разположената болница и е в град Сливен.  

Природни забележителности

В околностите на селото се намира манастирът "Св. Пророк Илия", построен през 1830 година. Разрушен е през 1950 година и понастоящем усилено се работи по възстановяването му.

На около 8 км на юг от селото преминава р.Тунджа, прекрасно място за отдих и риболов.

На 15 км се намира и един от най-големите балнеоложки комплекси в страната, Сливенските минерални бани.

В град Сливен гостите на селото могат да посетят: Храм "Света София"Храм "Света Богородица"Историческия музейЕтнографския музейКъща - музей Хаджи Димитър.

Местността Карандила се намира в североизточната част на Сливен. Там е разположен Природен парк “Сините камъни” с площ 11 380 хектара, той разполага с много интересни естествени скални образувания.

 

Източник: www.bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: