ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Черньово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Черньово

Черньово е село в Западна България. То се намира в Община Ихтиман, Софийска област.

Отстои на около 7 км югозападно от гр. Ихтиман, на 60 км югоизточно от гр. София, на 37 км североизточно от к.к. Боровец, на 105 км северозападно от гр. Пловдив.

Населението наброява около 300 души.

Селото се намира в Западна България, в планински район до град Ихтиман. Разположено е в подножието на Черни рид, част от Ихтиманска (Западна) Средна гора.

В климатично отношение районът попада в умерено-континенталната климатична област. Отличава се с топло лято и сравнително хладна зима. Средната януарска температура е - 2,4 С, а  средната юлска е 19,6 С.

Черньово е благоустроено село с поддържана инфраструктура. Изградени са водоснабдителна, електроснабдителна и съобщителна мрежи. Тук функционират пощенска станция, обществена библиотека, читалище, два хранителни магазина и две кръчми. В селото има ветеринарен лекар и земеделска кооперация занимаваща се с производство на пшеница, слънчоглед и други култури.
Най-близките учебни и здравни заведения се намират в общинския център - гр. Ихтиман.

 

Забележителности, които могат да бъдат посетени в района:

В началото на селото, до пътя свързващ го с град Ихтиман, се намира летателна площадка Ихтиман (LBHT), на която се провеждат летателни курсове и се организират авиосъбори.

Язовирите Искър, Бозалан (Бакърдере) и Ловно-стопанство Искър се намират на около 15 километра от селото и предлагат отлични условия за риболов и лов.

Районът е известен на гъбарите любители с изобилието от диворастящи гъби - манатарка, пачи крак, рижика, булка, сърнела, горска и полска печурка, които се берат при подходящи климатични условия от април до октомври.

В планината над селото има две хижи, предлагащи настаняване на посетителите на района.

В Черньово всяка година през юни месец се прави събор, на който присъстват много танцови и фолклорни състави.

Наблизо намиращият се гр. Ихтиман предлага на посетителите си културни и исторически забележителности, като Църквата "Успение Богородично", Историческия музей, проходът Траянови врата се намира недалеч, а любителите на аристократичните спортове могат да посетят Голф Клуб ЕР София, където има голф игрище, басейн и тенис корт.

Използвани източници и снимки: bg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.companoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: