ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Царевец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Враца - с. Царевец

Царевец е село в Северозападна България. Намира се в община Мездра, област Враца

В България има още три населени места, носещи същото наименование - в община Свищов, област Велико Търново, в община Добрич - селска община, област Добрич и в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 10 км източно от гр. Мездра и на 26 км югоизточно от общинския център Враца. Град Роман е на 17 км източно, а столицата София е на 108 км югозападно. 

Разположено е в полите на Стара планина, в близост до течението на р. Искър, а надморската му височина достига до 291 м. Климатът е умереноконтинентален и се отличава със студена, но не мразовита зима и попада под влиянието на близостта до планината. Валежите през летните месеци са по-обилни отколкото през зимата. 

Постоянното население наброява около 372 души. 

Царевец е сравнително добре уредено село с поддържана инфраструктура - изградени са водопреносна и електропреносна мрежи, главните улици са асфалтирани и осветени. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. 

Тук функционират кметство, читалище, смесен магазин и кръчма. Най-близките учебни заведения ще откриете в гр. Мездра, където ще получите и медицинска помощ. 
Туристите могат да отседнат в къщата за гости, която е отворена целогодишно.

Църквата "Св. Никола" (XIV-XV век) е обявена за паметник на културата с национално значение, наскоро е реставрирана и е в много добро състояние. Намира се в центъра на селото, в двора на новата, действаща черква. Там се пазят стари надгробни паметници от Възраждането. Уникална е с това, че в нея е запазен единственият в България зидан иконостас. Стенописите са майсторски направени и датират от XVII век. Сред изографисаните светци са Богодорица, арх. Михаил и др.

Планинската местност предлага добри възможности за разходка из природата, където да разгледате множеството пещери, в които има скални рисунки и йероглифи. Любителите на риболова могат да се възползват от условията, които р. Искър предлага. 

Едва на 9 км южно от Царевец е разположен Струпецкият манастир "Св. Пророк Илия". Той включва жилищен комплекс с възможност за настаняване, две църкви и красива чешма с лековита вода.

На около 21 км в посока Мездра до с. Лютиброд  се издига природен феномен Ритлите – уникални скални образувания. Те са във формата на три успоредни каменни стени. През Римско време са служели за блокиране на изхода на Искърското дефиле, а днес биват покорявани от катерачи и алпинисти. Вляво от тях е историческият Рашов дол, където са убити десет Ботеви четници и където в малка гробница се съхранят костите им. От Рашoв дол през р. Искър се намира пътят на баба Илийца, минаващ през Просечен камък и стигащ до Черепишкия манастир (20 км).

Източници: http://mezdra.bg,  http://medchurches.livejournal.com
Снимки: http://svetimesta.com/#

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: