ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Стамболово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Стамболово

Стамболово е село в Западна България. Намира се в община Ихтиман, област София.

В България има още три населени места със същото наименование - в община Павликени, област Велико Търново, община Сливо поле, област Русе и в община Стамболово, област Хасково.

Отстои на 6 км южно от гр. Ихтиман и на 59 км югоизточно от столицата София. Град Костенец е на 18 км югоизточно, а град Момин проход и село Пчелин са съответно на 15 км в същата посока и на 22 км южно. 

Разположено е в планински район, а надморската му височина достига до 677 м. Климатът е умереноконтинентален като най-студените месеци са януари и февруари, а най-топлите юли и август. През пролетта и есента често има резки понижения на температурите. 

Постоянното население наброява 507 души.

Автобусен и железопътен транспорт го свързват с останалите населени места. Главните улици са асфалтирани и осветени. Изградени са електрическа и водопреносна мрежи. Всички мобилни оператори имат обхват.

Тук функционират кметство, читалище, магазин и заведение. Медицинска помощ ще получите на територията на гр. Ихтиман, където са и най-близките учебни заведения. 

Туризъм и забележителности

Любителите на голфа могат да се възползват от условията, които голф клуб "Ер София" предлага. Той се намира до гр. Ихтиман, изграден е според световните стандарти и освен голф игрище, тук има футболно, баскетболно и волейболно игрища, два тенис корта, плувен басейн и други. Удобствата включват много кафенета, ресторанти и вили за настаняване. 

Язовир Искър също е подходяща дестинация за почивните дни. Посетителите могат да ловят риба - сом, щука, пъстърва, шаран и костур, да практикуват водни спортове - възможно е да се наемат лодка, водно колело или джет.

Балнеологичните курорти "Вили Костенец" (Костенец Баня), Пчелински Бани и с. Костенец, които се намират в близост до град Костенец, са особено подходящи за лечебен туризъм. Особено красив е Костенският водопад, който е прекрасно място за екскурзия.

Източници: Мирела
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: