Начало
Бележник ()

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Стакевци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - с. Стакевци

Стакевци е село в Северозападна България. То се намира в Община Белоградчик, Област Видин.

Разположено е в планински район, на 18 км югозападно от гр. Белоградчик, на 73 км в същата посока от гр. Видин и на 170 км северозападно от гр. София.

Село Стакевци се намира на 540 м. надморска височина в северните и североизточните склонове на Западна Стара планина, на територията на биосферен резерват „Чупрене”. До него води нов асфалтов път.

Населението на селото наброява 244 жители.

В Стакевци има един общопрактикуващ лекар, но няма образователни институции. Жителите могат да разчитат на училища, детски градини, специализирани медицински услуги и стоматологична грижа в близкия град Белоградчик.

Къщите на селото са разположени от двете страни на Стакевска река и са свързани помежду си с множество мостове.

Туризъм и забележителности:

Стакевски водопад "Бела вода"- Водопадът се намира сред борова гора в местността "Белата вода", допълва пейзажа на девствената природа в този район.

В близост до Стакевци са разположени:

Белоградчишките скали – може би най-известните скални феномени в България, които са част от Стоте национални туристически обекта. Намират се на около 13 км североизточно.
Пещерата „Магурата” е разположена на около 41 км северно. Тя е една от най-красивитe в страната, също част от Стоте национални туристически обекта.
Раковишкият манастир "Св. Троица" се намира на 54 км северозападно. Основан е през X-XI век, а след падането на България под османска власт запада. Възстановен е през XVII в. от Св. Пимен Софийски, но в края на XVIII в. е опожарен. Понастоящем е реставриран и постоянно действащ.

Източници: http://bg.wikipedia.org, http://stakevci.com, Мирела

Снимки: http://radiovidin.bnr.bg, http://www.vidin-online.com.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: