ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Славейно

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Смолян - с. Славейно

Славейно е село в Южна България. То се намира в община Смолян, Област Смолян.

Славейно е разположено 33 км североизточно от областния град Смолян, 92 км южно от град Пловдив и 240 км югоизточно от столицата София.
До селото има редовен автобусен транспорт от Пловдив, Кърджали и Смолян.

Село Славейно се намира в Преспанския дял на Централните Родопи. Разположено е по поречието на р. Малка Арда, на надморска височина от 1150 метра.
Климатът е планински, с по-ниски летни температури и по-обилни валежи, а снежната покривка се задържа относително по-продължително.
Населението е около 160 жители.

В Славейно има няколко магазина, читалище и библиотека.
Гостите на селото могат да се настанят в уютните  къщи за гости и малки семейни хотели и да се насладят на традиционни Родопкси ястия като "клин", " трахана" и " колаци".

Заради благоприятните природоклиматини условия и екологично чиста природна среда, в селото е разположен Образователен, научно-изследователски, спортен и почивен център "Родопи"/ОНИСПЦ/ към СУ" Св. Климент Охридски", където всяка година идват на летни практики и  работят по проекти студенти от специалност Етнология към историческия факултет .

Културни и природни забележителности:

Къща-музей на проф. д-р Константин Чилов.
Изложбен заслон с различни експозиции от снимки, които разказват за историята на селото.
Освен църквата "Свети Илия" - известна с позлатените си кубета, около селото са разположени и четири параклиса добре запазени и до наши дни.
Близо до селото е вр. Преспа (Чилтепе) — 2001 м. и хижа „Преспа“.
В землището на селото се намират исторически места, като местностите Имарет дере (Хайдушки Поляни), Иноглово, Балитско, Бахтярица.

Източник и снимки: http://bg.wikipedia.org 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: