ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Петрич

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Петрич

Петрич е село в Западна България. Намира се в община Златица, област София.

В България още едно населено място, носещо същото наименование - гр. Петрич, област Благоевград.

Отстои на 28 км югозападно от гр. Златица, на 31 км северозападно от Панагюрище и на 65 км източно от столицата София. Селата Чавдар и Мирково са съответно на 18 км северно и на 12 км в същата посока.

Разположено е в близост до течението на река Тополница, в полите на Ихтиманската Средна гора, а надморската му височина достига 572 м. В сравнение с останалите Задбалкански котловини Златишко-Пирдопската котловина се отличава с ниски температури. Зимата е студена, а летните температури не са високи. За региона е характерно и образуването на слани през есенния период.

Постоянните жители на селото са около 249 души.

Селото е сравнително добре благоустроено. Инфраструктурата е развита - улиците са асфалтирани и осветени. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с останалите населени места.

Тук функционират кметство, читалище с библиотека, търговски обекти и заведения. В село Мирково се намират учебни заведения. Най-близкият медицински център е в гр. Златица, докато специализирани болнични заведения ще откриете на територията на столицата.

През селото минава река Тополница, а в нея се вливат по-малки реки с локално значение - Мирковска, Смолска, Каменишка и Долъ. Предполага се, че това петречие е дало името на селото.

 

Туризъм и забележителности

В селото има православна църква "Св. Георги".

Жителите на селото са запазили живи българските традиции и отбелязват подобаващо големите празници. На Лазаров ден, девойките обикалят селото. На Йорданов ден се хвърля кръст в реката. При годишнина от Априлското въстание има тържествена заря. Също така се организират панаири.
Едно от редовните събития е кушията на Тодоров ден, когато се събират местни хора и посетители от цяла България, за да отбележат празника.

Издигнат е паметник Камбаната в почит на загиналите през Априлското въстание. Има и паметник на жертвите от Отечествената война 1944–1945 год., паметник на загиналити руски офицери.

Интересна природна забележителност е пещера Мечата дупка.

В околностите на селото има прекрасни места за отдих, пътеки за разходка и трасета, където може да се практикува планинско колоездене.

 

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: