ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Комщица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Комщица

Комщица е село в Западна България. Намира се в община Годеч, област София.

Отстои на 17 км северозападно от гр. Годеч и на 67 км в същата посока от столицата София. Съседните села Губеш и Смолча са съответно на 6 км югоизточно и на 3 км южно.

Разположено е в планинската котловина Горни висок, част от югозападния дял на Стара планина в близост до връх Ком, а надморската му височина достига 920 м. Климатът е умереноконтинентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Количеството на валежите е малко.

Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи, улиците са частично асфалтирани. Мобилните оператори имат покритие.

Постоянното население наброява 67 души.

Тук работи смесен магазин, както и мандра. Най-близките медицински център и учебни заведения са в гр. Сливница. 

Река Комщица, която тече над селото е много приятна за излети и любителите на риболова могат да се възползват от условията, за да половят балканска пъстърва.

Черквата "Света Троица" е обявена за национален паметник на културата. Изографисана е от майстори на Самоковската школа и притежава уникален иконостас. Камбанарията ѝ е подновена през 2008 г.

На север от селото е пътят за връх Ком. Гледката е много красива, минава се по каньона на река Височица и се продължава към върха.

Забележителност в общината е Алдомировското блато, в което расте блатно кокиче. То е защитена местност, където се срещат още много редки видове растения и водолюбиви птици. Площта му е 129,40 хектара.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: