ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дебнево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Дебнево

Дебнево е село в община Троян, област Ловеч.

Отстои на 20 км североизточно от град Троян, на около 30 км южно от Ловеч, на 15 км северно от Орешак, на около 18 км северно от град Априлци и на около 128 км северозападно от град София.

Дебнево е най-голямото село в община Троян, с население от 720 души. Разположено е на брега на река Видима в полите на Стара планина, на около 560 м надморска височина.

Селото има отлично изградена инфраструктура - напълно електрифицирано и водоснабдено е, има изградена канализация. Тук функционират училище, детска градина, магазини, кафенета, читалище, супермаркети, ресторанти. Има здравен пункт с общопрактикуващ лекар и стоматолог.
В селото се намира фабрика за производство на чай. Има редовен всекидневен транспорт до близките населени места. В Дебнево живеят целогодишно няколко семейства от Великобритания.  

 

Туризъм и забележителности:



Крепостта „Калето” е разположена в самото село. В нея са намерени находки от времето на неолита /5000-1500 г.пр.Хр./, византийски монети и накити и др. Днес, намерените предмети могат да се видят в музея на Дебнево и Националния исторически музей в столицата.
Местността „Лъка” е известна като място за плаж и плуване. Всяка година тук се и провеждат конни състезания през месец юли.
На 14 км от селото се намира Троянският манастир „Успение Богородично”.
Река Видима предлага условия за развитие на риболовен туризъм.
 
В селото има няколко семейни хотели, които предлагат отлични възможности за настаняване на гости и ресторанти с традиционна българска кухня.
 
Източници: pochivka.bg,bg.wikipedia.org, optitroyan.net, bulgariainside.com
Снимки: panoramio.com,selo359.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: