ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горна арда

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Смолян - с. Горна арда

Горна Арда е село в Южна България. То се намира в община Смолян, Област Смолян.

Отстои на 35 км югозападно от областния град Смолян, в същата посока на 33 км от град Рудозем и на 275 км югоизточно от столицата София. Съседните села Арда и  Могилица са съответно на 4 и 8 км северозападно.

Намира се на надморска височина от 1162 метра. Климатът се характеризира с прохладно и влажно лято, а есента е продължителна и топла.

Постоянното население е около 70 жители.

Селото е добре благоустроено - с асфалтирани улици  и покритие на мобилните оператори. Функционират читалище,  кметство, джамия, магазин и кафене. В село Могилица има целодневна детска градина и начално училище. Най-близките медицински заведения са в областния град Смолян.

ТУРИЗЪМ и забележителности

 

На разположение на туристите са няколко къщи за настаняване и разработени пешеходни и вело маршрути. Има възможност за конен, ловен и риболовен туризъм.

От селото има маршрут водещ до изворите на една от най-големите български реки - едноименната Арда.

В района може да посетите :

Средновековната крепост "Козник"  в град Рудозем. Тази интересна крепост е разположена на скала над града. До нея се стига по екопътеката "Кечикая" – "Козник". Крепостта е елемент от цяла крепостна система. Там са намерени много парчета керамика от различни епохи и древно римско светилище.

Агушевите конаци /архитектурен и художествен паметник с национално значение/ са разположени в село Могилица / на около 8 км/.

Пещерата Ухловица - между селата Могилица и Кошница.

За любителите на зимните спортове предимство са близостта на пистите в к.к. Пампорово /49 км/ и град Чепеларе /57 км/.

Текст: Мирела
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: