ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с.Гела

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Смолян - с. Гела

Гела е село в Южна България. То се намира в община Смолян, Област Смолян.

Село Гела се намира в сърцето на Родопите, на надморска височина от 1450 метра в Переликския дял на планината. 
Зимата е мека и снежна, лятото е прохладно и влажно, а есента - продължителна и топла.
Отстои на 6 километра от Широка лъка, на 33 км северозападно от град Смолян, на около 21 км от к.к. Пампорово и на 250 км югоизточно от столицата София.
До Гела има автобусен транспорт.

Селото е добре благоустроено, изцяло електрифицирано. Разполага с читалище. Най близките учебни заведения са в село Широка лъка, а най-близката многопрофилна болница е в областния град Смолян.

Макар и малко и с малобройно население,  Гела е село с богата история и невероятна природа. Уютните къщи за гости и семейни хотели превръщат Гела в едно от най-предпочитаните места за селски туризъм в Родопите.

Има две основни легенди, свързани с историята на местността и селото. Първата е, че това е родното място на Орфей. Също така се счита, че той е слязъл да търси Евридика в близката пещера Дяволското гърло.

Втората легенда е свързана с края на Второто българско царство. Тя гласи, че след заточението си в Бачковския манастир, патриарх Евтимий е бил погребан на скришно място в местния манастир. Той е опожарен през 17 век и е сринат със земята.

В Гела има два православни храма.  Името на по-новият е Св.Богородица. По-старият е построен на мястото на съществувал някога манастирски комплекс и се нарича Св.Троица.

Една от "културните забележителности" на селото е фолклорен ансамбъл " Манол Радичев" - самодеен състав изпълняващ в най-чист вид музикално-танцови постановки от местния фолклор.

Едно от най-атракивните за туристите събитие  е Традиционното надсвирване с гайди, което се провежда всяка първа неделя от август.

Селото е известно и заради лековития планински въздух. Тук се чувства свежестта на фьона – вятъра, идващ откъм Егейско море. А въздушният пояс с отрицателна йонизация, който минава през този район, е полезен за хора с белодробни заболявания. 

Сред най-популярните удоволствия в  Гела са са обиколките на планината с велосипед и мотор, възможността да пояздите кон по стръмен терен.

В реките до селото се лови най-вкусната пъстърва, също шаран и костур. Подходящо място за рибоволните страсти е и язовир Доспат. 

Не по-малко приятно е да се отседне в Гела и през зимата. И през този сезон условията за почивка са отлични. Съвсем наблизо е Пампорово и транспортът до там е осигурен. Желаещите  да упражняват зимни спортове в селото, имат на разположение ски влек и малка писта.

Източник: http://bg.wikipedia.org  http://www.rhodopi.com
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: