Карта
Бележник ()

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Вишнево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Смолян - с. Вишнево

Вишнево е село в Южна България. То се намира в община Баните, Област Смолян.

Намира се на близо 6 км източно от село Баните, на 35 км североизточно от град Мадан, на 51 км североизточно от град Смолян и на 259 км югоизточно от столицата София.

Село Вишнево се намира в планински район на 650 м надморска височина. Постоянното население е около 300 души.

Климатът е преходно континентален. Зимата е продължителна, но мека с обилни валежи от сняг. Лятото е прохладно.

Селото разполага с кметство, читалище и магазин. Има интернет, кабелна телевизия и покритие на всички мобилни оператори. На разположение на гостите на селото е Екохотел "Вишнево" и механа. Най- близко разположените учебни заведения и болница се намират в село Баните.

Вишнево е разположено в тази част на Родопа планина, която е най-привлекателна за туристите с девствената си и величествена природа. Тук се разкрива невероятна панорама на преливащи се зелени и сини върхове, достигащи до хоризонта. Кристално чистият въздух и магнетичната тишина заедно с множеството екопътеки осигуряват прекрасни условия за еко туризъм.

Най-атрактивна е екопътеката до намиращия се в живописения пролом на р. Арда Дяволски мост. Той е построен през ХVІ век, висок е 12 метра и е дълъг 56 метра.

Близка дестинация е крепостта Перперикон,  археологически комплекс, състоящ се от четири части: мощна крепост, Акропол, в най-високата част на хълма; Дворец-светилище, който е непосредствено под Акропола от югоизток; северно и южно подградия. Името му е свързно със златните монети перпера известни и като златица в средновековна България.

В близост се намира и архитектурният бисер - гр. Златоград. Той е селище с богата култура и многовековна история. На територията му се намира най-старата построена по време на Османското владичество църква в Родопите - “Успение Богородично” - построена през 1834 год., там е открит и най-старият писмен паметник от Родопското Възраждане – “Златоградски писмовник”, в града има архитектурен резерват.

В съседното с. Баните, може да се отиде на плаж с минерална вода чийто термален извор е известен от римско време.

Източник: www.bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: