ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бърля

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Бърля

Бърля е село в Западна България. Намира се в община Годеч, област София.

Отстои на 3 км северозападно от с. Комщица и на 21 км в същата посока от гр. Годеч. Столицата София е на 69 км югозападно. На по-малко от километър е границата със Сърбия.

Разположено е в планинската котловина Горни висок, част от югозападния дял на Стара планина в близост до връх Ком, а надморската му височина достига 924 м. Климатът е умереноконтинентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Количеството на валежите е малко.

Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи, улиците са частично асфалтирани. Мобилните оператори имат покритие.

Постоянното население наброява 20 души.

В местността около селото могат да бъдат видени множество оброци на св. Спас, св. Никола Летни, св. Троица.

Река Комщица, която тече над селото е много приятна за излети и любителите на риболова могат да се възползват от условията, за да половят балканска пъстърва.

На север от селото е пътят за връх Ком. Гледката е много красива, минава се по каньона на река Височица и се продължава към върха. Пътеката е изключително живописна и отнема около 4,5-5 часа.

Забележителност в общината е Алдомировското блато, в което расте блатно кокиче. То е защитена местност, където се срещат още много редки видове растения и водолюбиви птици. Площта му е 129,40 хектара. 

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: