Карта
Бележник ()

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Брястово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Брястово

Брястово е село в Югоизточна България. То се намира в община Нова Загора, Област Сливен.

В България има още две села със същото име – село Брястово – в област Хасково и село Брястово – в област Добрич.

Село Брястово е на 10 км северозападно от град Нова Загора и на 1,5 км на запад от с. Асеновец през което преминава международния път Свиленград - Русе. Разстоянието от село Брястово до Сливен е около 37 км, а до София – приблизително – 216 км. 
До селото има ежедневен автобусен транспорт от гр. Нова Загора.

 

Брястово е разположено на надморска височина  от 299 м. Лежи в полите на Сърнена Средна гора под местностите Сивриджа и Коджа баир. Климатът в района е мек, характеризира се с кратка зима и прохладно лято.

Населението на селото е около 260 души. В селото е добре развито земедлието.

Най-близкото училище се намира на няколко киломерта разстояние – в съседното село Братя Кунчеви. В други съседни села – Караново, Асеновец и др. има общопрактикуващи лекари и обща стоматология. Най-близката болница е в общинския център град Нова Загора.
В село Брястово има действащо читалище „Светлина“. Функционира малка бензиностанция. В село Брястово има и  малък  православен параклис  -  " Св. Иван Рилски."

Забележителности и туризъм

В близост до селото се намира язовир Жребчево, който е четвъртият по големина язовир в България. Язовирът има много ръкави с удобни за риболов места.

Област Сливен е един от най-облагодетелстваните от природата региони в страната. Наличието на голяма защитена територия – Природен парк Сини камъни”, са изключително богатство и предпоставка за успешно развитие на екотуризъм.
В общирния природен парк “Сините камъни” могат да се практукуват почти всички видове планински спортове – ски, алпинизъм, скално катерене, колоездене, планинско колоездене, делтапланеризъм, парашутизъм, безмоторно летене, както и за пешеходен и познавателен туризъм.

На няколко километра - в близкото село Каранoво се намира Карановската селищна могила - една от най-старите в Европа, разположена на площ от 24 дка.

Източник: http://bg.wikipedia.org/ , http://www.nova-zagora.com
Снимки: Интернет, http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: