Карта
Бележник ()

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Борие

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Смолян - с. Борие

Борие е село в Южна България. То се намира в община Рудозем, Област Смолян.

Отстои на близо 5 км североизточно от град Рудозем, на 30 км югоизточно от град Смолян, на 14 км западно от град Мадан, на 49 км югоизточно от к.к Пампорово и на 273 км югоизточно от столицата София.
Има автобусни връзки с град Рудозем и град Смолян. 

Намира се в планински район, на 1007 м надморска височина. Климатът е умерено-континентален. Характеризира се с мека и продължителна зима, с обилни валежи от сняг и прохладно лято.

Постоянното население е около 250 души.

Тук функционират кметство, детска градина, читалище и магазин. Има кабелна телевизия, интернет и покритие на мобилните оператори. Най-близко разположените училища и болница се намират на територията на град Рудозем.

 

Туристически забележителности

Средновековна крепост "Козник" - разположена на скала над град Рудозем. Крепостта е елемент от цяла крепостна система, която в миналото е служела за отбрана на Родопите.

Древен храм под връх "Циганско градище". Легендата за името на това място е родопски вариант на историята за Вавилонската кула.

В района на град Мадан:

Пещера-музей "Шаренка". Това е първата в България пещера музей.

Местността "Гъбата" - скален масив с малка пещера, в която са открити парчета керамика от различни епохи.

Местността "Кичикая" представлява прабългарска крепост, завзета по-късно от римляните. Запазени са стари каменни зидове от сгради и от крепостната стена. Напълно запазен е и кладенецът, издълбан 9 м надолу в скалата.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: